Volkskeuken Gefrituurde kip

De Volkskeuken: Koreaanse gefrituurde kip

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Koreaanse gefrituurde kip (hoofdgerecht voor 2 personen). 

foto volkskeuken 29 okt 2018 Beeld Sake Slootweg

Mijn eerste liefde was Julia. Julia leerde me dat je spruitjes na het voorkoken niet onder de kraan moet houden maar op een theedoek moet laten afkoelen. Anders worden ze slap. Toen werd ik op Elizabeth. Zij leerde me dat je lekkere groentegerechten best als aparte gang mag eten. Tussendoor was ik soms even op Nigella, maar uiteindelijk keerde ik altijd weer terug naar de Franse keuken van Julia Child en Elizabeth David.

Tot ik vorige week plotseling Maangchi leerde kennen. Maangchi kookt Koreaans. Op zoek naar een recept voor gefrituurde kip voor een luie filmavond liep ik haar kookfilmpjes op YouTube tegen het lijf. Maangchi heet eigenlijk Emily Kim en draagt tijdens het koken plastic prinsessenkroontjes. Haar bijnaam is de naam van het poppetje waarmee ze ooit online computerspelletjes speelde.

Na de kakkineuze parelsnoeren van Julia en Elizabeth was dit wel even wennen, maar verder was het culiliefde op het eerste gezicht. Kookprogramma’s waarin sterrenchefs bevangen raken door het magische ritme van het oerwoud zijn heerlijk, maar ik ga er niet van koken. Van Maangchi’s vrolijke aanmoedigingen ‘doesn’t this look good!’ en haar Koreaanse gezinsklassiekers wel. Voor mij even geen boeuf bourguignon meer. Wel gekookte eieren in soja-bouillon, gebakken ansjovis met pinda’s en natuurlijk deze gefrituurde kip. Mensen die van knapperig eten houden, moeten dit zeker proberen.

400 g kippendijfilet, in stukjes van 5 bij 8 cm

15 g gember, geraspt

80 g aardappelzetmeel

1 liter arachide-olie

4 tenen knoflook, gesnipperd

3 middelgrote tomaten, in blokjes

2 eetl. lichte sojasaus

2 eetl. schenkstroop

1 eetl. appelciderazijn

2 eetl. gochujang, Koreaanse rode peperpasta (toko) of sambal oelek

Meng de kip met de gember en peper en zout in een kom. Haal de stukjes door het zetmeel, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn. Frituur ze in porties op 165-170 graden in ongeveer 5 minuten gaar en licht goudgeel. Laat uitlekken in een vergiet. Frituur de kip een tweede keer, nu ongeveer 2 minuten en laat weer uitlekken. Fruit ondertussen de knoflook in een scheut zonnebloemolie in een tweede pan. Doe de tomaten erbij en sudder tot de blokjes uit elkaar vallen. Roer de sojasaus, stroop, azijn en peperpasta erdoor en kook enkele minuten in. De saus heb ik iets aangepast, Maangchi gebruikt bijvoorbeeld geen tomaat maar ketchup. Meng de kip erdoor. In Korea is dit een populaire snack met mu (Koreaanse radijs) en een biertje. Ik eet de kip met rijst en zoetzure komkommers. 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.