Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: knisperende bakjes met bloemkoolcrème

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: croustades met bloemkoolcrème, borrelhap of voorgerecht, voor 12 stuks 

Croustades met bloemkoolcrème Beeld Sake Slootweg

Of ik ook nog voor wat hapjes kon zorgen? Een van mijn eerste cateringklussen was een diner voor vijfendertig mensen op de Amsterdamse Herengracht. Gelijk aan de zelfoverschatting waarmee ik deze klus überhaupt had aangenomen vertelde ik mijn opdrachtgeefster dat dit natuurlijk he-le-maal geen probleem was. Wat schattige croustadebakjes, een schaal paté, hoe moeilijk kon het zijn?

Nou, daar kwam ik achter. Na alle dinervoorbereidingen stond ik tot diep in de nacht, scheldend op mezelf, ook nog eens honderd minitaartbakjes te bakken. Daar gaat m’n uurloon, dacht ik toen ik veel later dan begroot om vijf uur ’s ochtends m’n bed in schoof.

Die avond leerde ik wat iedere ervaren cateraar weet: hapjes maken is een tijdrovend priegelwerkje. Waarom dan toch dat gedoe? Nou, bijten in zo’n knisperend deegbakje is een van de beste smaakervaringen die ik ken. Gevuld met klassiekers als zalmpaté of zoals vandaag: bloemkoolcrème.

Ingrediënten
100 g bloem
50 g boter 
1 eierdooier
bakblik met vormpjes van 5 cm in diameter en 1,4-1,8 cm diep 
rijstkorrels of gedroogde bonen
300 g bloemkoolroosjes, in plakjes van 1 cm breed
halve theelepel kurkuma
150 g crème fraîche
blaadjes van 2 takjes dragon, in sliertjes
rasp van een halve citroen 

Wrijf de bloem, boter en een snufje zout met uw vingertoppen kruimig. Kneed dit met het ei en 1 eetlepel koud water tot een bal. Leg één uur in folie in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden (onder- en bovenwarmte). Rol de bal met een deegroller uit tot een plak van 2 à 3 millimeter dik op een flink met bloem bestoven werkblad. Druk 12 rondjes uit het deeg met een glaasje of steekvormpje van 5 cm in diameter.

Druk de deegrondjes in de, met boter ingevette, vormpjes. Prik de bodem in met een vork en zet 15 minuten in de koelkast. Knip stukjes bakpapier van 8 bij 8 centimeter, druk deze in het vormpje en vul met rijst. Bak 10 minuten in de oven, verwijder rijst en bakpapier en bak nog 5 minuten tot het deeg goudgeel kleurt.

Hussel de bloemkoolschijfjes en kurkuma door een scheut olijfolie en rooster 35 minuten op 200 graden, tot de bloemkool zacht is en bruine randjes heeft. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Meng de crème fraîche erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep wat bloemkoolcrème in een bakje en garneer met stukjes gegrilde groene asperges of nog makkelijker: sliertjes dragon en citroenrasp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.