Volkskeuken Kippenbout

De Volkskeuken: kippenbout met vadouvan en snijbonen

Elke dag in de Volkskrant een meestal verrassend en altijd smakelijk recept. Vandaag: kippenbout met vadouvan en snijbonen, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Marcus Huibers

Het is vanaf vandaag ‘budgetweek’ in de Volkskeuken, en ik heb het er nu al he-le-maal mee gehad. Deze week koken wij allemaal een recept voor vier personen voor 5 euro of minder. Ideetje van de voltallige hoofdredactie, die het ‘wel leuk’ vond (P. Remarque) om eens een hele week voor de kleine portemonnee te koken. 

Toen ik de dienstopdracht ontving, gooide ik mijn zilverglanzende MacBook (nieuwste modelletje, met alle toeters en bellen) haast in de door Jan Taminiau ontworpen gordijnen, zo kwaad was ik. Maar goed, ik ben de lulligste niet, roerde dus eens rustig in mijn handgedraaide ochtendespresso (koffiebonen uit Milaan, machine volledig aftrekbaar) en kweet mij gedwee van mijn plicht.

U zult de rest van de week wel weer allerhande vegetarisch voorgeschoteld krijgen, maar dat lekker vlees per se duur moet zijn, is dus een hardnekkig misverstand. Bezoek eens een ambachtelijke slager en vraag om de minder courante delen van het beest: u zult verbaasd staan hoe betaalbaar dat is en bovenal – met enig geduld – hoe fantastisch het smáákt.

Maar een ambachtelijke slager zoeken, dat zie ik velen van u niet doen. U gaat namelijk liever naar de supermarkt, lekker makkelijk. Vandaag maken we daarom kippenbouten uit de oven. Maar dan wel de scharrelvariant uit het koelvak, voor een smakelijke en verantwoorde maaltijd.

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen

-2 flinke scharrelkippenbouten (500 g)

-1 eetl. vadouvan (kerriemengsel)

-peper en zout

-1 voet (bol) knoflook

-olijfolie

-100 ml sherry, medium dry

-600 g (voorgesneden) snijbonen

-3 sjalotten, gesnipperd

-4 eetl. sambal

-1 citroen, in partjes

-oud brood

Bereiding

Snijd de bouten op het gewricht doormidden. Kruid de stukken aan alle kanten met de vadouvan (een bekende Zwolse chef-kok heeft een aardig mengsel in het supermarktrek) en peper en zout. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de kip met het vel boven in een ovenschaal, de ongepelde (!) tenen van de voet knoflook eromheen, en schenk er wat olie over. Braad 75 minuten in de oven, en schenk het laatste kwartier de sherry erbij (voor de jus).

Stoom de snijbonen gaar in een minuut of 10. Fruit de sjalotten in wat olie en schep de snijbonen erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de kip met de snijbonen, gekonfijte knoflooktenen en braadjus, sambal naar smaak, een partje citroen en geroosterd oud brood van gisteren (want dat is al betaald en kost dus niks, feitelijk in principe). 

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.