Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Instawaardige fruittaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Zomerse fruittaart, lekkers voor 8 personen

Fatsoenlijke fruittaart. Beeld Tallina van den Hoed

Wij zijn hier in huis dol op fruit. Op ongeveer vier vijfde van het fruit, om eerlijk te zijn. Het laatste deel laten we liggen tot het verschrompelt (appels), indroogt (sinaasappels) of beschimmelt (al het zachte zomerfruit). Ik ben er nog niet achter waarom we dat doen, maar ik vind het wel jammer dat we dat doen. Er moest iets veranderen! Dat ging niet vanzelf, dat fruit eten. Er moest taart onder.

Deze taart is helemaal niet lastig, maar wees voorzichtig: de bodem is bros. Voor de foto heb ik hem twee keer moeten bakken, want de eerste bodem brak. Toen ik de taart afhad en mijn dochter de brokken van de eerste bodem zag, verklaarde ze me voor gek. ‘Deconstructed taart is echt heel dik op Insta!', zei ze, terwijl ze de brokken verorberde.

Ingrediënten

Voor de bodem:

250 g bloem

80 g rietsuiker

150 g koude boter in blokjes

mespunt zout

1 eidooier

steentjes of bonen om blind te bakken

Voor de banketbakkersroom:

2 eidooiers

40 g suiker

20 g bloem

250 ml melk

1 theel. vanille-essence

250 - 450 g vers fruit

Zet de heteluchtoven op 170 graden. Kneed alle ingrediënten snel tot een mooi deeg. Vet een spring- of quichevorm in en bekleed de bodem en een centimeter van de zijkanten met het deeg. Leg een vel bakpapier erop en daarop de steentjes of bonen (die kunt u daarna niet meer gebruiken om te eten!) en zet in de oven. Dit heet blind bakken. Na een half uur haalt u de vorm er even uit en verwijdert u het bakpapier en de steentjes of bonen. Zet de vorm nog een kwartier in de oven.

Maak in die tijd de banketbakkersroom. Roer de eidooiers los met suiker, bloem en een scheutje van de melk. Breng de rest van de melk aan de kook en roer het eimengsel erdoor. Laat het al roerend 4 minuten zachtjes koken. Haal daarna de pan van het vuur, roer de vanille-essence erdoor en laat het afkoelen. Roer het af en toe, dan komt er geen vel op.

Haal voorzichtig de taartbodem uit de vorm en leg hem op een schaal. Bestrijk met de banketbakkersroom en schik al het fruit dat u lekker vindt er mooi op.

Breekt de taartbodem? Smeer op 8 bordjes een lekkere lik banketbakkersroom, schik daar de taartbrokken op en leg het fruit er mooi naast. Heel ‘Insta-waardig’, zegt mijn dochter. 

Deconstructed fruittaart. Beeld Tallina
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden