Recept Bloemkoolrijst

De Volkskeuken: hiermee blijf je in je zomerkleren passen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gebakken bloemkoolrijst met roerbakgroenten.

Gebakken bloemkoolrijst met roerbakgroenten. Beeld Tallina van den Hoed

September is bij ons in huis traditiegetrouw een let-op-de-lijn-maand. Andere mensen doen dat vóór de zomer, teneinde weer kek in bikini te passen. Ik denk daar echter altijd pas aan tijdens het inpakken van de vakantiekoffers, en tja, dan ben je te laat met lijnen. September is echter een fijne maand om te lijnen: je kunt je fladderige stretch-zomerkleren nog aan, zodat je even de tijd hebt wat vet rond de taille eraf te jagen voordat je de strenge, strakke jeans weer aanmoet.

Ik lijn het liefst low-carb. (met weinig koolhydraten) Dan kan ik niet sjoemelen met hoeveelheden en mag ik lekker eten, en veel ook.

Tallina van den Hoed Beeld Studio V

Verdeel de bloemkool in roosjes en puls deze, inclusief de dikke steel, in de keukenmachine tot het korrelig is. Snipper een ui en een teen knoflook, fruit deze in wat zonnebloemolie aan in een ruime pan. Doe na een paar minuten de bloemkool erbij en bak die, al roerend, een paar minuten op een hoog vuur tot de bloemkool begint te kleuren. Bestrooi met zout en peper en een eetlepel sesamolie.

Snijd het vlees in reepjes en bestrooi het met zout en peper. Snipper de resterende uien, 1 teen knoflook en de rode peper. Snijd alle groenten in mooie reepjes of ringetjes. Haal de peultjes af.. Verhit nog wat olie in een wok en bak op hoog vuur het vlees tot het goudbruin is.

Haal het uit de pan, zet het even weg tot later. Bak ui, knoflook en rode peper op hoog vuur terwijl je af en toe roert.

Doe beetje bij beetje de gesneden groenten bij de ui en bak het terwijl je roert. Pel ondertussen de laatste twee tenen knoflook en pers ze in een kommetje. Meng ze met de sojasaus en de gember en wat water. Je kunt er nog een eetlepel honing bijdoen, maar dat hoeft niet. Doe dit sausje samen met de taugé en het gebakken vlees bij de groenten: roer goed. Rooster ondertussen in een pan de cashewnoten en de sesamzaadjes. Strooi die over de groenten. Eet met de gebakken bloemkoolrijst.

Ingrediënten 

1 bloemkool 3 uien
4 tenen knoflook
zonnebloemolie
zout, peper
1 eetl. sesamolie
1 rode peper
400 g varkensfilet
200 g wortel
2 paprika’s
200 g peultjes
1 prei
3 stengels bleekselderij
100 g witte kool
4 eetl. zoute sojasaus
2 cm verse gember, geschild en geraspt
250 g taugé
1 handje cashewnoten
1 volle eetl. sesamzaadjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.