De gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Hazelmoutjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Hazelmoutjes, haverhazelnootkoekjes, 25-30 stuks

Haverhazelnootkoekjes Beeld Pay-Uun Hiu

Na de eerste hap zijn de leden van mijn koortje nogal verbaasd. ‘Deze koekjes zijn helemaal niet zoet’, constateren ze. Dat klopt, dat wil zeggen: ten dele. In een compleet deeg van ongeveer een pond zit hooguit 10 gram vanillesuiker. Zo doe je dat als je geen zoete koekjes wilt bakken. Iedereen gilt moord en brand over suiker, maar pas als het er zo goed als niet inzit, merk je hoe geconditioneerd je smaak is door alle bergen suiker die overal doorheen worden geroerd. Ongesuikerd is namelijk niet hetzelfde als niet zoet.

Als basis nam ik de Scottish oatcakes van Regula Ysewijn in haar Brits Bakboek. Deze haverkoeken worden wel het nationale Schotse ontbijt genoemd en fungeren ook als een soort onderlegger voor beleg als kaas, of typisch Schots, haggis. Maar in combinatie met hazelnootmeel, geroosterde venkelzaadjes en sinaasappel vond ik het ook zonder beleg een smakelijke aanvulling bij de koffie of de thee, waarbij het natuurlijke zoet van de ingrediënten vanzelf naar boven komt. Dat is dus even wennen, maar na een paar koekjes zijn zelfs de meeste zoetekauwen van mijn koor overtuigd.

Ingrediënten

1½ eetl. venkelzaadjes, kort geroosterd

150 g havermout

150 g hazelnootmeel

½ theel. zout

½ theel. xanthaangom

10 g vanillesuiker

80 g plantaardige margarine

rasp van 1 (biologische) sinaasappel

50-70 ml heet water

bloem om mee te bestuiven

extra: uitsteekvorm (hartje)

Bereiding

Rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan. Meng met een houten lepel of spatel alle droge ingrediënten in een kom: havervlokken, hazelnootmeel, zout en vanillesuiker. Om de koekjes wat smeuïger te maken, kan er een half thee­lepeltje xanthaangom bij (verkrijgbaar bij Holland & Barrett of via ­internet). Smelt in een pannetje op zacht vuur de margarine. Meng de margarine met de droge ingrediënten en de sinaasappelrasp, giet beetje bij beetje het water erbij tot er een stevige en goed kneedbare massa is ontstaan. Laat het deeg 10 minuten rusten zodat de havervlokken kunnen wellen. Kneed het deeg opnieuw; voeg een klein scheutje warm water toe als het deeg nog te kruimelig is. Laat daarna nogmaals even rusten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestrooi het werkblad en de deegroller met bloem. Neem een stuk van het deeg (ongeveer zo groot als een vuist) en rol dit uit op het werkblad, tot ongeveer 5 mm. dikte. Steek met een vormpje de hartjes uit en leg deze op de bakplaat. Ga net zolang door tot de bakplaat vol is. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes, ze kunnen nog iets uitlopen. Bak de koekjes circa 18 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden. Haal ze met een spatel van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden