de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: Etende vesting

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: geroosterde groente met kurkumamayonaise. Voor- of bijgerecht voor 2 personen.

Geroosterde groente met kurkumamayonaise.Beeld Sake Slootweg

Afgelopen weekend pakte ik Bordewijks roman Karakter weer eens uit de kast en ontdekte een scène die ik was vergeten. Wanneer Katadreuffe, een arbeidersjongen die advocaat wil worden, zijn deftige baas tijdens de lunch een boodschap moet brengen, maakt het Rotterdamse restaurant waar de man zit diepe indruk. De trap is ‘dik belegd’ met een ‘wijnrode loper’. Statige zakenlieden zitten er alleen als ‘etende vestingen’. Dit wil hij later ook, denkt Katadreuffe. Ik snap dat. Als tiener fantaseerde ik vaak over het moment dat ik ‘later’ zelf zou kunnen besluiten zomaar naar een restaurant te gaan.

Welk Rotterdams restaurant zou model hebben gestaan? Op de website van Stadsarchief Rotterdam droom ik weg bij zwart-witfoto’s. Was het restaurant Caland met een rij elegante jarentwintig-automobielen voor de deur? De serre van restaurant Riche? Of toch het poepchique Loos? Geen van deze zaken overleefde de oorlog.

Sinds de jaren tachtig blijkt er weer een bekende brasserie Loos in Rotterdam te zijn. Ik ga er eten. Met een beetje fantasie ben ik even in de jaren dertig: wit linnen, gedempt licht en voorbijsnellende kelners. Mijn vegetarische voorgerecht van gegrilde groente en kurkumamayonaise haalt me weer naar het nu. Katadreuffe droomde ongetwijfeld van heel andere gerechten. Dan zie ik een keurige meneer alleen aan een tafeltje zitten. Hij leest de krant. Gelukkig: etende vestingen zijn er nog steeds. Dit weekend duik ik met mijn eigen versie van de groente weer in de wereld van Katadreuffe.

Ingrediënten

1 pastinaak, geschild

½ venkel, kern verwijderd

1 rode ui, gepeld

150 g spruitjes, schoongemaakt

blaadjes van enkele takjes tijm

3 à 4 eetl. olijfolie

cayennepeper, naar smaak

1 theel. dijonmosterd

½ theel. kurkuma

2 eierdooiers

225 ml zonnebloemolie

3 theel. citroensap

Verwarm de oven op 225 graden (boven- en onderwarmte). Snijd alle schoongemaakte groente in stukken of partjes van ongeveer gelijke grootte. Laat de spruitjes heel. Leg alles met de tijm op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout en wat cayennepeper. Rooster zo’n 30 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn en sommige stukjes licht geblakerd. Maak de mayonaise: doe de mosterd, kurkuma en eierdooiers met een snufje zout in een glazen kom. Meng en giet er al kloppend druppels olie bij tot de olie pakt en het mengsel dikker wordt. Klop alle olie er in scheutjes doorheen. Spatel het citroensap erdoor. Verdeel de groente over 2 borden. Geef de mayo er apart bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden