Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: een glasnoedelsalade uit het hoge noorden

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: glasnoedelsalade in radicchioblad, voorgerecht voor 4-6 personen.

Glasnoedelsalade in radicchioblad. Beeld Pay-Uun Hiu

Hoofddoel van onze tocht naar Groningen was een concert, maar omdat we er vroeg waren, gingen we ook naar het museum. ‘Ik wil die dingen van Chihuly wel graag zien’, zei P. in de auto. Wie? De directeur van het Groninger Museum had het al gezegd in een interview: in Amerika is glaskunstenaar Dale Chihuly een superster, maar in Nederland zegt die naam niemand iets.

Onvoorbereid en daardoor compleet overrompeld liep ik door een spectaculaire sprookjeswereld van glas. Een soort over-de-top-natuurwereld waarin alle vormen wel een organische oorsprong hebben, maar in kleur en intensiteit in de overdrive zijn gegaan. Best eng ook, want toen er met een harde boink een telefoon viel, schrok iedereen zich een ongeluk. Het blijft wel uiterst breekbaar spul waar je met je neus bovenop staat.

Wat het meest tot mijn verbeelding sprak, waren de ‘zeevormen’; mossel- en oesterachtige schalen en bakjes. Ik proefde er onmiddellijk allerlei zee-achtige gerechten bij. En ik was niet de enige, de kok van het museumrestaurant had een Chihuly-menu met een salade van glasnoedels. Dagenlang dacht ik na hoe ik zo’n mooi organisch gewelfd bakje in eetbare vorm zou kunnen maken, tot de natuur het gewoon zelf aanreikte in een kropje radicchio. Het werd de topper van mijn kerstdiner.

Bereiding

Week de glasnoedels in heet water tot ze zacht zijn, spoel ze goed af met koud water en laat uitlekken. Blancheer de zeekraal en kook de edamameboontjes beetgaar (ca. 3 à 4 minuten) en spoel ook af met koud water. Laat de (nep)garnalen even marineren in 2 eetl. sojasaus en bak ze. Maak een dressing van de sesamolie, sojasaus, limoensap en ahornsiroop. Als u het in huis heeft, is 1 of 2 eetl. yuzu ook erg lekker.

Haal voorzichtig de bladeren van de radicchio los – voor iedere eter één plus één of twee reserve. Was ze en dep voorzichtig droog. Snijd de rest van de radicchio in dunne reepjes. Meng alle ingrediënten voor de salade met de dressing. Neem een radicchioblad, draai met vork en lepel een portie glasnoedels, leg die op het blad en schik de andere ingrediënten er mooi op of omheen. Leg bovenop een garnaal en twee plakjes avocado.

Ingrediënten

150 g glasnoedels (so-oen)
100 g zeekraal
200 g edamameboontjes
4-6 middelgrote (nep)garnalen
4 eetl. sesamolie
3 eetl. lichte sojasaus
2 à 3 eetl. limoensap
Scheutje ahornsiroop
1 kropje radicchio
50 g ongezouten cashewnoten, fijngehakt
30 g verse koriander, fijngehakt
½ rijpe avocado

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden