Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Culinair akkoord

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Surinaamse nasi, hoofdgerecht voor 2 à 3 personen.

Volkskeuken Beeld Pay-Uun Hiu

Een akkoord wordt altijd gekleurd door de context, leerde ik tijdens mijn studie muziekwetenschap. Hetzelfde akkoord kan in het ene stuk heel opgewekt klinken en in een ander droevig. Het maakt ook veel uit of je het op een piano hoort, of gespeeld door een heel orkest. Vaak is er iets wat je niet meteen hoort, maar wat op de achtergrond wel bepalend is.

Zo werkt het ook in de Nederlandse politiek. Lubbers III bleef in 1993 in de rails dankzij het bami-akkoord, met hulp van de afhaalchinees. Overigens aten ze toen geen bami, maar nasi. In de zomer van 2017 werd er in klein comité geformeerd aan Rutte III aan een van de tafels van een Indonesisch restaurant. Daar werd naderhand een onverantwoorde concentratie ziekmakende bacteriën in de nasi koening aangetroffen, maar dat terzijde.

Dus het verbaasde me niets dat bij het kinderpardonakkoord wederom de nasi een rol heeft gespeeld. Met een kleine, maar niet onbeduidende variant: het was dit keer geen Chinees-Indische afhaal, maar een rijstmaaltijd van Surinaams-Javaanse origine. En ja, dat maakt verschil. Niet alleen door Surinaamse toevoegingen als zoutvlees, moksie metie en gebakken banaan in plaats van kroepoek. Je zou kunnen zeggen dat de multiculturele wereld met dit kinderpardon op meer dan één front een beetje is opgerukt in het witte Haagse bastion.

Surinaamse nasi, hoofdgerecht voor 2 à 3 personen

250 g witte rijst, gekookt

150 g kouseband, in stukjes

(arachide)olie

2 eieren

175 g (vegetarische) kipfilet, in reepjes

2 teentjes knoflook, fijngehakt

stukje gember, geschild en fijngehakt

1 middelgrote ui, gesnipperd

100 g fijne soepgroenten

3 eetl. lichte sojasaus

100-150 ml bouillon

½ bosje selderij, fijngehakt

½-¾ theel. piment

Aromat, naar smaak

komkommertomaat

gefruite uitjes

bananenchips

sambal

Bereiding

Kook de rijst een dag van tevoren en zet in de koelkast. Kook de kouseband beetgaar. Spoel af met koud water. Klop de eieren op en roerbak ze in de wok. Haal ze eruit en snijd in nog wat fijnere stukjes. Roerbak de (vegetarische) kipfiletreepjes in de wok en haal eruit als ze gaar zijn.

Veeg de wok schoon en giet opnieuw een scheutje olie erin. Fruit knoflook, gember en ui. Bak de soepgroenten mee en roer de sojasaus erdoor. Roerbak vervolgens de rijst mee en giet er steeds een klein beetje bouillon of water bij om aanbakken te voorkomen. Maak het niet te nat, het moet wel gebakken rijst blijven en geen soep of saus worden. Roerbak boontjes, kipfilet, selderij en ei mee. Breng op smaak met piment, Aromat, zout en peper. Serveer met plakjes komkommer en tomaat, bananenchips en gefruite uitjes. En voor wie wil: sambal.

De Volkskeuken-chefs. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.