Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: courgetti met spekjes ‘Alfredo’

 De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Courgetti met spekjes ‘Alfredo’, een hoofdgerecht voor 4 personen.

Courgetti Alfredo Beeld Tallina van den Hoed

Ik breng mijn dagen grotendeels door achter mijn bureau, waar ik stukjes tik en research doe. Research is een ander woord voor online kranten lezen, YouTube kijken en websites afstruinen. Die gaan best vaak over eten, maar niet altijd, waardoor het er soms op lijkt dat ik achter de computer zit te nietsnutten. Gelukkig verdien ik er geld mee, zodat ik mijn kinderen rustig mijn kantoor uit kan jagen, omdat ik ‘echt wel meer doe dan alleen maar internetten’.

Door al dat geyoutube leerde ik iets kennen wat in Nederland niet vaak op de kaart staat: Alfredosaus. Amerikanen gooien het overal over: pasta, kip, groente. Als je de Amerikaanse receptuur bekijkt, snap je waarom er zoveel Amerikanen overgewicht hebben.

De originele, Italiaanse Alfredosaus bestaat uit niet meer dan boter, knoflook, peper en Parmezaanse kaas. De Amerikaanse versie voegt daar nogal wat room aan toe - en dat is lekker. En als je er veel groente aan toevoegt is het nog best een fatsoenlijke doordeweekse maaltijd. Helemaal als je de pasta vervangt door courgetti: courgetteslierten. Dat maakt het gerecht wat lichter. Geen zin in alleen courgetti? U kunt de helft ervan vervangen door 200 gram spaghetti. Of alles vervangen door pasta. Maar dan is het dus wel een stevige hap.

Ingrediënten

50 g boter
150 g ontbijtspek in blokjes
2 uien
250 g champignons
2 tenen knoflook
1 theel. peper uit de molen
125 g crème fraîche
200 ml slagroom
200 g geraspte Parmezaanse kaas
3 courgettes
2 bosuitjes
extra: spirellisnijder

Bereiding

Smelt de boter in een ruime pan en bak de spekjes op een niet te hoog vuur. Doe na ongeveer 8 minuten de gesnipperde ui erbij en bak het mee. Snijd de champignons in plakjes en doe ze in de pan erbij. Pers de knoflook in een maatbeker en roer peper, crème fraiche, slagroom en de geraspte parmezaan door elkaar. Doe het in de pan zodra de champignons gaar zijn. Warm het al roerend op.

Maak met de spirellisnijder slierten van de courgette. Heeft u geen spirellisnijder, maak dan linten met een dunschiller. Dat is wel iets meer werk. Kook wat water in de waterkoker en laat de spirellislierten 1 minuut in het hete water staan, om ze nèt wat gaarder te krijgen.

Snijd de bosuitjes in ringetjes. Verdeel de courgettislierten over 4 borden, schep de alfredosaus erover en garneer met bosui.

De Volkskeuken-chefs. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.