Recept Chocolade-pralinébrownies

De Volkskeuken: Chocolade-pralinébrownies

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag een verrassend en smakelijk recept. Vandaag Chocolade-pralinébrownies. Een recept voor 16-20 porties.

Volkskeuken 13 december chocolade-pralinébrownies Beeld NV

Het allerleukste kerstcadeautje vind ik een mooi doosje of blikje met zelfgebakken koekjes, cakejes, muffins of zelfgemaakte truffels. Nu ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n bak-ster. Bakrecepten in de Volkskeuken probeer ik gewoon zo vaak uit dat er bijna niets meer mis kan gaan. Maar dan nog: goed bakken is tijdrovend precisiewerk.

Maar daar heeft de Britse Sarah Rainey nu definitief mee afgerekend in haar 3 Ingrediënten bakboek (Spectrum, € 16,99). Maar drie ingrediënten, jawel. Elk recept, van koekjes en brownies tot honingcake en spinaziequiche telt niet meer ingrediënten. En dat werkt. Vliegensvlug ook nog eens. Zo maakte ik in twee uur tijd onderstaande brownies, Snickersmoten, gembermuffins en haver-bananenbonbons. En de dag erna parmezaankoekjes en zalmsouffleetjes. Simpel. Zonder stress. En lekker.

Is er dan niets op dit boek aan te merken? Jawel. Soms maakt een extra ingrediënt het toch nog lekkerder. Drupje citroensap en vanillesuiker bij de haverbanaanhapjes. Een flinke lik boter bij de wat droge gembermuffins (met een blikje gemberbier). Maar geloof me: je maakt dit jaar moeiteloos je eigen, verrukkelijke kerstcadeautjes!

INGREDIËNTEN

130 g zelfrijzend bakmeel

4 eieren, goed losgeklopt

2 potten hazelnoot-chocoladepasta à 400 g (bv. Nutella)

Extra: olie/boter voor invetten, bakblik ca. 25x18x5 cm, bakpapier, zeef

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de potten hazelnootpasta in een pannetje met een bodem water of in de magnetron tot de pasta iets vloeibaar is. Roer regelmatig om. Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier. Zeef het bakmeel boven een beslagkom. Roer de eieren erdoor met een houten lepel. Schep 1-2 eetlepels hazelnootpasta in een kommetje. Voeg de rest aan het meelmengsel toe, schraap de potten uit. Roer goed tot het een glad mengsel is.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bak 25-30 minuten in het midden van de oven, of tot het oppervlak net stevig is en er barsten in komen. Bak niet te lang, de brownies moeten zacht blijven van binnen en het garen gaat ook nog buiten de oven door. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen. Maak intussen de achtergehouden pasta in het pannetje met heet water of in de magnetron vloeibaar. Druppel de rest pasta met een theelepel over het oppervlak van de brownies. Til de afgekoelde brownies aan het bakpapier uit de vorm en snijd ze in vierkantjes. Eet ze direct of zet ze in de koelkast tot de pasta bovenop ook stevig is. Verpak de brownies naar keuze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.