De Volkskeuken Sinaasappel-cheesecake

De Volkskeuken: cake met harmonieuze sinaasappel en feta

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: sinaasappelcheesecake, een tussendoortje voor 10 personen.

Deze heerlijke sinaasappel-cheesecake is gemaakt in een vloek en een zucht. Beeld Marie Louise Schipper

In Italië trek je op Oudejaarsdag rood ondergoed aan. Dan zal er veel liefde op je pad komen en nee, dat geldt niet alleen voor de dames. Mocht u aan witte lingerie de voorkeur geven, dan zit u eveneens goed, want dan draagt u de wereldvrede een warm hart toe. Geel ondergoed – ja, dat bestaat – is ook nog een optie: dat brengt geluk.

De afgelopen dagen heb ik mij verdiept in de internationale eindejaarsfestiviteiten en wat er zoal onder en op de tafel gebeurt. Om in Italië te blijven: daar serveren ze vanavond, om de voorspoed een extra impuls te geven, een gevulde varkenspoot met linzen. Die laatste staan symbool voor rollende munten. In de Verenigde Staten zetten ze ook peulvruchten op tafel: bij voorkeur groene boontjes, die refereren aan dollarbiljetten. Zo wapenen ze zich daar tegen geldzorgen.

Gezien de toestand in de wereld heb ik me eveneens beziggehouden met het eten van 2019. Volgens trendvoorspellers van Forbes en The New York Times zullen we het komende jaar minder restaurants bezoeken, is vlees eten het nieuwe roken en maken zuurwaren een complete comeback: ja, u gaat zelf komkommers inleggen.

Bij al deze voorspellingen heb ik een bijpassend tussendoortje ontwikkeld: niet te zwaar, niet te zoet en niet te bitter. Het leven is al moeilijk genoeg. Deze heerlijke sinaasappel-cheesecake is gemaakt in een vloek en een zucht. De sinaasappel gaat een harmonieus huwelijk aan met de feta. U kunt een goedkope supermarktfeta nemen of kiezen voor een echte Griekse, die heeft wat meer smaak.

Ingrediënten

5 eieren (op kamertemperatuur)

2 volle eetlepels suiker

snufje zout

100 g roomboter (op kamertemperatuur)

200 g zelfrijzend amandelmeel

200 g feta (verkruimeld)

zeste en sap van 1 ½ biologische sinaasappel (houd wat zeste achter)

garnering: handje amandelen en zeste

Bereiding

Pak een beslagkom en mix de eieren tot een schuimig geheel. Voeg suiker en zachte boter toe en blijf kloppen. Doe dan het amandelmeel erbij en meng. Voeg de verkruimelde feta toe, de sinaasappelrasp en het -sap. Klop erdoorheen. Indien het beslag te stevig is, kunt u nog wat sinaasappelsap toevoegen.

Bekleed een cakeblik (28 cm) met bakpapier. Stort het cakemengsel erin en bak in een voorverwarmde oven (ik heb een oude elektrische) op 190 graden in 40 tot 45 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of dat het geval is. Serveer warm of koud en garneer met amandelen en sinaasappelzeste.

Snijd in plakjes en serveer. Heb lief, blijf gezond en kook! Ook in 2019.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Correctie: in een eerder versie van dit artikel stond bij de ingrediënten ‘2 volle dessertlepels suiker’ vermeld, dat moet zijn: 2 volle eetlepels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.