recepten de volkskeuken

De Volkskeuken: Arretjescake 2018

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Arretjescake in een luxe jasje (traktatie, 15 personen).

Arretjescake Beeld Loethe Olthuis

Weet u wat arretjescake is? Nee? Nederlands culinair erfgoed! In de jaren dertig van de vorige eeuw maakten de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft naast de bekende ‘Delftsche’ slaolie ook margarines. Om die te promoten, tekenden eerst de schrijver-tekenaar Johan Fabricius en later Marten Toonder (ja, van Bommel) een serie prachtige stripboekjes met margarinerecepten. De hoofdpersoon van de boekjes was de ‘oosterling’ Arretje Nof: Nof naar de fabriek, Arretje naar de gebruikte grondstof: arachideolie. Eén van de recepten was Arretjes Cake. Eigenlijk was het een armeluiscake; een oven had je er niet voor nodig, alleen margarine, suiker, cacao en gebroken mariakaakjes.

Mijn moeder maakte vroeger een luxere variant, met lange vingers en roomboter in plaats van margarine. Mijn versies van arretjescake zijn nog een stuk decadenter. Hieronder staan twee recepten: het recept van de pure versie, en het recept voor een zoetere en romige melkchocoladeversie. Waar de ingrediënten voor de melkchocoladeversie afwijken, staan ze er tussen haakjes achter. De bereidingswijze is in beide gevallen hetzelfde.

Bereiding

Vet de cakevorm dun in met olie en bekleed hem met bakpapier: laat het bakpapier iets boven de rand uitsteken, zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt tillen. Laat de chocoladestukjes, boter, slagroom en vanillesuiker in een pannetje al roerend op heel laag vuur smelten, tot het een gladde dikke saus is. Houd de saus warm op een warmhoudplaatje. 

Doe de likeur in een laag bakje. Schenk een laagje chocolade in de cakevorm en strijk glad. Wentel de lange vingers één voor één goed door de likeur, schud ze even en leg ze in de lengterichting naast elkaar in de vorm. Schep/schenk er weer een laag chocolade over en strijk glad. Dan weer een laag lange vingers met likeur. Herhaal, en sluit af met een laag chocolade. 

Zet de cakevorm onafgedekt in de koelkast tot de chocolade opgestijfd is. Til de arretjescake voor het serveren uit de vorm en verwijder het bakpapier. Keer de cake om, zodat de brede kant onder ligt en laat hem ongeveer een half uur op kamertemperatuur staan. Snijd hem in dunne plakken. Bewaar overgebleven arretjescake in folie in de koelkast.

Arretjescake 2018 (traktatie voor 15 personen)

1 eetl. olie

3 pure chocoladerepen (70% cacao) à 180 g, in stukken

(variant: 2 melkchocoladerepen à 180 g en 1 pure reep à 180 g, in stukken)

250 g lange vingers

ca. 120 ml sinaasappellikeur, bv Grand Marnier (variant: ca. 120 ml Amaretto)

125 ml slagroom (variant: 100 ml slagroom)

100 g roomboter

2 zakjes vanillesuiker (variant: 1 zakje vanillesuiker)

Extra: cakevorm van ca. 1,2 liter, bakpapier, spatel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.