Podcast

De Vogelspotcast werkt enorm aanstekelijk door de chemie tussen de twee presentatoren ★★★★★

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er welke week een. Vandaag: De Vogelspotcast.

null Beeld

Nooit ‘vogels spotten’ zeggen, leert vogelkijker Arjan Dwarshuis aan beginneling Gisbert van Baalen. Jammer, want die laatste had net een lollige naam bedacht voor hun podcast: De Vogelspotcast.

Dwarshuis: ‘Godverdegodver.’

Van Baalen hield vol, en dat is maar goed ook. Want die titel verklankt precies de lichte toets die deze podcast – sinds vijf weken wekelijks een aflevering van ongeveer een half uur – zo het luisteren waard maakt. Meester Dwarshuis is geboekstaafd ‘wereldrecordhouder’ vogels tellen; in een jaar tijd reisde hij de wereld over om in totaal 6.852 vogelsoorten te tellen (nooit meer ‘afvinken’ zeggen). Leerling Van Baalen zit in de kunsthandel en maakt ook de kunstpodcast Dat kan mijn kleine zusje ook. Van vogels weet hij niets, maar hij is wel geïnteresseerd.

De twee nemen elkaar en de luisteraar mee naar de parkieten van het (Vondel)park, gaan tuinvogels tellen en op zoek naar de grutto. Een beetje de aanpak van televisieprogramma Baardmannetjes, waarin Nico de Haan en Hans Dorrestijn op pad gingen met soortgelijke ambities, met even vrolijke noot. Dwarshuis en Van Baalen vinden in hun podcast een eigen toon.

Op zoek naar meer podcast? De Volkskrant tipt welke de moeite waard zijn

Het recept: hun chemie. Dwarshuis en Van Baalen zijn vrienden sinds hun schooltijd en kunnen hoorbaar lezen en schrijven met elkaar. Ze schuwen de (zelf)spot niet, en dat is prettig. Al tien jaar zeurde Van Baalen bij Dwarshuis dat hij een keer mee wilde vogels kijken. ‘Nu heb ik eindelijk een podcast en zit er mogelijk een verdienmodel in, en dan mag ik ineens mee.’

Zo gaat dat vaker. Dwarshuis zet het op een proesten wanneer zijn vriend een vink aanziet voor een ijsvogel. Van Baalen tegen Dwarshuis: ‘Je ziet er wel weer heel episch uit, Arjan. Een vogelmuts op, een vogeltrui aan.’ Zien ze een zwarte vogel en gokt Van Baalen dat het een ekster is, zegt Dwarshuis: ‘Nee, gast, hij is toch niet zwart-wit?’

Maar de kern blijft de liefde voor vogels kijken. Die komt naar voren in beschrijvingen (nooit meer ‘bevlogen’ zeggen) van de vogels die ze zien en de vele achtergronden die Dwarshuis levert, over de bedroevende toestand van weidevogels, of een imitatie van de baltsende watersnip (‘Een supervet geluid: bob-bob-bob-bob-bob’).

Als luisteraar voel je de verrukking over het ‘bladgoud’ op de rug van een bokje (een kleine snip), of het geluk van vijf houtsnippen in beeld: ‘De hattrick! Vol in de kiekert!’

De les voor Van Baalen: ‘Elke keer als ik naar een Mondriaan kijk, zie ik iets anders.’ Precies zoals je dus ook naar vogels kunt kijken.

De Vogelspotcast

★★★★★

Wetenschap

Door Arjan Dwarshuis en Gisbert van Baalen

Te beluisteren via Spotify en andere gangbare platforms

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden