De vogels sterven in Peru grijpt je bij de lurven

Pakkende verhalen van Franse succesauteur.

null Beeld x
Beeld x

De romans van Romain Gary (1914-1980) zijn niet meer in het Nederlands leverbaar, maar nu is er de vertaling van een verhalenbundel uit 1962. De vogels sterven in Peru is 'een boek op verzoek': het wordt per besteld exemplaar gedrukt.

Romain Gary wordt geboren als Roman Kacew in Vilnius, dat destijds bij de Sovjet-Unie hoorde. Zijn ouders zijn Asjkenazische joden. Met zijn moeder verhuist hij in 1928 naar Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog gaat Roman bij de Franse luchtmacht. Na de oorlog werkt hij als diplomaat en schrijft vele romans en verhalen. Les racines du ciel wordt in 1956 bekroond met de Prix Goncourt. Onder de naam Émile Ajar schrijft hij La vie devant soi, dat in 1975 ook de Goncourt krijgt.

De hypocrisie en slechtheid van de mens lopen als een rode draad door de verhalenbundel. De oorlog is vaak dichtbij. De arme Karl Loewy is in zijn eigen kelder ondergedoken en wordt door zijn huisbedienden, die zijn speelgoedfabriek en zijn huis hebben overgenomen, in de waan gelaten dat Hitler aan de winnende hand is, ook al is het inmiddels 1950. Toch is Loewy niet ongelukkig: de boeken om hem heen, van grote denkers en schrijvers, doen hem vertrouwen in het goede van de mens.

Gary's stijl verschilt per verhaal. Soms gebruikt hij meanderende zinnen zoals in 'De luit', over de ambassadeur in Istanbul die zo van de Mediterranee houdt. Dan weer is hij recht door zee, bijvoorbeeld in 'Decadentie', over een vakbondsleider die gevangen zat wegens maffiose praktijken en nu zijn dagen slijt met het vervaardigen van plastieken. Of de kortere zinnen die passen bij het licht absurdistische en droomachtige verhaal 'De vogels sterven in Peru'. Ondanks de wrangheid en soms wreedheid van zijn verhalen, zijn ze niet allemaal gespeend van bittere spot. Gary grijpt je in elk verhaal opnieuw bij je lurven.

Fictie

Romain Gary
De vogels sterven in Peru
Uit het Frans vertaald door Johan Everaers.
Liverse; 218 pagina's; €15,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden