De Vijfde BeatleYoko Ono

De Vijfde Beatle was Yoko Ono

The newspapers said
She’s gone to his head
(The Ballad of John and Yoko, 1969)

Paul Onkenhout en John Schoorl
 Yoko Ono. Beeld Mirrorpix via Getty Images
Yoko Ono.Beeld Mirrorpix via Getty Images

Yoko Ono beleefde als 12-jarige het grote bombardement op Tokio in 1945 en daaraan moet ze hebben gedacht toen The Beatles uit elkaar vielen. Want zij werd gezien als de boze Japanse heks, de vrouw die jeugdvrienden tegen elkaar had opgestookt. Terwijl de muze van John Lennon net zo verdrietig was als de mannen.

Beatles-biograaf Hunter Davies weet zeker dat Yoko Ono zichzelf beschouwde als de gereïncarneerde keizer van Japan, vastbesloten om de wereld te regeren. Of was dat een grapje van Ono, passend in de Fluxus-traditie?

Ver voordat de wereld haar leerde kennen als de verkering van John Lennon, deed ze er al toe als kunstenares, gespecialiseerd in alledaagse verwarring. Als leerlinge van John Cage (componist van 4.33 stilte) kwam ze in 1964 met de act Cut Piece. Mensen mochten stukken van haar kleding knippen.

In 1966 exposeerde Ono in Londen Ceiling Painting/Yes Painting, waar ze de bebrilde Beatle voor het eerst ontmoette. Lennon doorliep haar act: hij ging een trap op, koekeloerde door een kijkgat en zag in kleine letters: Yes. De vonk sloeg pas echt over nadat hun ogen elkaar hadden getroffen bij haar kunstwerk van een spijker in de muur.

Het stel beleefde The Ballad of John and Yoko. Ze werd de eerste vrouw die in de studio bij The Beatles mocht zijn, ze zong mee in The Continuing Story of Bungalow Bill, demonstreerde met haar derde echtgenoot in bed tegen de Vietnam-oorlog en poseerde samen met hem naakt op de hoes van hun experimentele plaat Two Virgins.

Two virgins (1968) Beeld Apple
Two virgins (1968)Beeld Apple

Na de Beatle-breuk trok het echtpaar naar New York en tekenden ze samen voor Imagine. Nadat hun zoon Sean werd geboren in 1975, werd Lennon huisman. Vijf jaar later vierden ze hun comeback, innig kussend op de cover van Double Fantasy. Psychopaat Mark Chapman maakte voor de deur van hun appartement in New York op 8 december 1980 aan alles een einde door Lennon dood te schieten, met Ono nabij.

Het beeld dat Ono niets meer was dan een niet zo muzikale stokebrand, lijkt al jaren geleden vervaagd. Zij bracht als Vijfde Beatle Lennon juist naar een hoger plan. Over haar rol in de muziekgeschiedenis zong ze zelf, waarschijnlijk met een knipoog, ‘Yes, I’m a witch, I’m a bitch.’

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden