De vijfde BeatleWilliam Campbell

De Vijfde Beatle was William ‘Shears’ Campbell

You were in a car crash,
And you lost your hair.
(Uit Don’t pass me by, 1968)

Paul Onkenhout en John Schoorl
Het gezin McCartney op de cover van Life, november 1969. 'Paul is nog steeds bij ons.' Beeld Life
Het gezin McCartney op de cover van Life, november 1969. 'Paul is nog steeds bij ons.'Beeld Life

Nog voordat The Beatles muziekgeschiedenis werden dook er al een mythe op, zo onverwoestbaar als het Monster van Loch Ness. Omdat een van de vier Beatles in november 1966 was omgekomen bij een auto-ongeluk, zou er een Vijfde Beatle zijn opgetrommeld. De Amerikaan William ‘Shears’ Campbell, de winnaar van een look-a-like-wedstrijd, werd de nieuwe Paul McCartney.

Paul Is Dood, heet dit Broodje Aap, afgekort tot P.I.D. De nieuwe Paul werd Faul genoemd, een samentrekking van false (vals) en Paul. Het begon allemaal met Tom Zarski, een Amerikaanse student, die in 1969 op de radio suggereerde dat als je Revolution Nr. 9 achterstevoren draaide, je hoorde dat Paul McCartney dood was.

Een reporter van The Michigan Daily verzon de rest erbij. William Campbell was de naam van de dubbelganger. Later werd ‘Shears’ ertussen geplakt. Wat volgde, was een stroom aan lukraak verzamelde bewijzen uit het oeuvre van The Beatles. De tussenstand staat nu op 62 aanwijzingen dat Paul is Faul.

Zo is daar het begin van St. Peppers Lonely Hearts Club Band, de eerste plaat na het dodelijke ongeval. ‘So let me introduce to you/ the one and only Billy Shears’, zou verwijzen naar Vijfde Beatle William ‘Shears’ Campbell. De Pepper-hoes zou een potpourri van geheime tekens zijn van het verscheiden van Paul, net als de cover van Abbey Road.

Een professor uit Florida onderzocht voor Life Magazine de stem van McCartney op Yesterday (1965) en Hey Jude (1968). Zijn keiharde conclusie: totaal verschillend. Twee Italiaanse specialisten in biometrische gezichtsherkenning, stelden dat er onder meer discrepantie bestaat in het gebit, en dan met name de rechterhoektand.

Macca zelf deed luchtig over zijn gestorven ik, en over de malle intriges. In het P.I.D.-complot is Strawberry Fields Forever cruciaal, omdat de song vertelt over de begrafenis van Paul. I buried Paul, klinkt het op het eind, vagelijk. Maar McCartney stapte met gemak over deze interpretatie heen. In het echt was ‘cranberry sauce’ te horen. ‘Dat was de humor van John.’

In een interview in Rolling Stone in 1974 vertelde hoe hij werd gebeld door het Beatles-kantoor: ‘Hé Paul, je bent dood.’ McCartney antwoordde: ‘Daar ben ik het niet mee eens. Laat lekker gaan, het is goeie publiciteit. Ik hoef er niets aan te doen behalve te blijven leven. Nou, dan ga ik dat maar doen.’

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden