De Vijfde BeatleVictor Spinetti

De Vijfde Beatle was Victor Spinetti

Paul Onkenhout en John Schoorl

The man of a thousand voices
Talking perfectly loud
(Uit: The Fool on the Hill, 1967)

Met John Lennon en Paul McCartney in A Hard Day’s Night. Beeld United Artists
Met John Lennon en Paul McCartney in A Hard Day’s Night.Beeld United Artists

Victor Spinetti (1929-2012) had het aan de moeder van George Harrison te danken dat hij de Vijfde Beatle werd. Louise Harrison drukte haar zoon op het hart dat Spinetti moest meespelen in Beatle-films, anders ging ze niet kijken. Dus acteerde hij als enige, buiten de Fab Four zelf, in de drie films A Hard Day’s Night (1964), Help! (1965) en Magical Mystery Tour (1967).

Het Spinetti-geslacht was ooit vanuit Italië naar Wales getrokken om in de mijnen te werken. Vader Spinetti deed in fish & chips. Boven de zaak werd in 1929 Victor geboren. Hij wist dat hij was voorbestemd voor een leven op het podium en de man met de koddige blik en het pientere neusje rolde zo de toneelwereld in.

The Beatles zagen hem schitteren als legerofficier in het toneelstuk Oh! What a Lovely War en wilden hem hebben voor hun eerste film, A Hard Day’s Night. Als een erkend theatraal vakman mee zou spelen, hoopten ze dat hun klunzige acteerprestaties minder zouden opvallen. Zijn opgewekte, relativerende karakter viel goed bij het viertal en er volgde een lange vriendschap.

Paul McCartney roemde hem om zijn gave om ‘donkere wolken te laten verdwijnen’. Volgens John Lennon had Spinetti geen drugs nodig, aangezien hij ‘stoned was van het leven zelf’. George Harrison wist dat hij een goed karma had – al wist Spinetti niet wat hij daarmee bedoelde.

In Help! trad hij naar voren als de dolgedraaide professor Tiberius Foot, in Magical Mystery Tour als lijpe drillsergeant. Als Vijfde Beatle zong hij mee met het fameuze viertal in hun kerstpromo van 1967, Christmas Time (Is Here Again). Daarin glorieerde Spinetti bovendien al tapdansend met Ringo Starr. Het was ook aan Spinetti te danken dat er in 1968 een toneelversie van het boek van John Lennon, In His Own Write, in productie ging.

Over zijn liefde voor John, Paul, George & Ringo raakte hij, ook op hoge leeftijd, niet uitgepraat. Beatlemania had ze niet veranderd, zei hij, het bleven aardige, beleefde jongens. Op zijn begrafenis klonk In My Life, met de tekst die het voor hem allemaal samenvatte: ‘Some are dead, and some are living. In my life, I’ve loved them all.’

John & Paul

De poster van Help, met Victor Spinetti. Beeld United Artists
De poster van Help, met Victor Spinetti.Beeld United Artists
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden