De Vijfde BealteNoel Gallagher

De Vijfde Beatle was Noel Gallagher, ook al zei hij dat Oasis groter was dan The Beatles

Noel Gallagher, 2018.  Beeld Dave J Hogan/Getty Images
Noel Gallagher, 2018.Beeld Dave J Hogan/Getty Images

What makes you think you’re
Something special when you smile
(Uit: Hey Bulldog, 1969)

Er was in Beatleland in 1996 alle reden om Noel Gallagher te excommuniceren, nadat hij zich als praatjesmaker van zijn meest brallerige kant had laten zien. Op televisiezender MTV verkondigde hij dat Oasis ‘groter was dan The Beatles’. Want – hello! – zijn band verkocht meer platen en speelde voor een veel groter publiek.

Dat hij zijn nonsens nuanceerde door te zeggen dat de liedjes van Rubber Soul beter waren dan die van Oasis, maakte niet meer uit. ‘Wij zijn de beste Britse band aller tijden’, zei hij ook nog. Daarna liep Gallagher het Knebworth-podium op, waar hij twee avonden lang door in totaal 250 duizend toeschouwers werd toegejuicht. Tweeënhalf miljoen mensen hadden tevergeefs geprobeerd een kaartje te bemachtigen.

Midden jaren negentig draaide alles in Engeland om de rivaliteit tussen Blur en de band van de gebroeders Noel en Liam Gallagher uit Manchester. Na house en grunge uit Amerika was er Britpop, een nieuwe Britse invasie, geworteld in muziek uit de jaren zestig.

In interviews vertelde Noel dat hij geobsedeerd was door The Beatles. Elke song die hij schreef vergeleek hij met die van zijn helden en zijn oeuvre was barstensvol muzikale Beatle-citaten. Wonderwall, hun grootste hit, ontleende hij aan de gelijknamige soundtrack van George Harrison. Ook coverde Oasis I Am The Walrus en Helter Skelter en speelde Noel voor een goed doel Come Together, samen met Paul Weller en Paul McCartney als The Smokin’ Mojo Filters.

Wat hem destijds bezielde als Beatle-adept, met zijn verdwaasde uiting van grenzeloze zelfoverschatting, werd twintig jaar later duidelijk. Hij was high van de coke geweest in 1996 en wist niet wat hij zei. Je zou kunnen zeggen dat hij John Lennon parafraseerde met diens opmerking dat ‘The Beatles groter waren dan Jezus’. Paul McCartney had er geen goed woord voor over. ‘Oasis was best een leuk bandje, met geinige liedjes, maar wie groter denkt te zijn dan The Beatles tekent zijn eigen doodvonnis.’

Door in de jaren negentig The Beatles te bestempelen als de koningen van de Britpop, groeide Noel wel uit tot Vijfde Beatle. De drie nog levende Beatles lanceerden de Anthology-reeks, met niet eerder uitgebrachte nummers en versies. Het was een groot succes. The Beatles waren nog steeds cool, ook bij nieuwe generaties. Dankzij Noel, en zijn grote waffel.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden