DE VIJFDE BEATLELord Woodbine

De Vijfde Beatle was Lord Woodbine

Having been some days in preparation,

A splendid time is guaranteed for all

(Uit: Being For The Benefit Of Mr. Kite!, 1967)

16 augustus 1960, The Beatles in Oosterbeek. Van links naar rechts: Allan en Beryl Williams, Lord Woodbine, Stu Sutcliffe, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best. Beeld Barry Chang
16 augustus 1960, The Beatles in Oosterbeek. Van links naar rechts: Allan en Beryl Williams, Lord Woodbine, Stu Sutcliffe, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best.Beeld Barry Chang

Het wonderlijke gezelschap dat zich op 16 augustus 1960 in Liverpool verzamelde voor een reis naar Hamburg, bestond uit negen mensen, onder wie vijf Beatles. Ze stonden ’s ochtends klaar bij The Jacaranda in Slater Street, de club van Beatlesmanager Allan Williams.

De tiende man zou in Londen worden opgepikt. Steiner heette hij. Hij was een Oostenrijker (of een Zwitser of een Duitser, de bronnen zijn niet eensluidend) die als ober werkte in de Heaven and Hell, een lunchroom. Herr Steiner ging mee als tolk.

De optredens in Hamburg waren geregeld en voorbereid door Allan Williams en diens zakenpartner Lord Woodbine. De Vijfde Beatle was een ex-piloot van de RAF die helemaal geen lord was maar Harold Phillips heette, uit Trinidad kwam en door vrienden en bekenden Woody werd genoemd. Zijn bijnaam dankte hij aan zijn favoriete sigarettenmerk, Woodbine.

‘Woody’s’. Beeld WD & HO Wills
‘Woody’s’.Beeld WD & HO Wills

In de muziekscene en het uitgaansleven van Liverpool speelde Lord Woodbine, een vrijgevige man met een groot charisma, een voorname rol. Hij had cafés en een stripclub en was zanger in de All-Steel Caribbean Band, een calypsoband. Paul McCartney en John Lennon waren fans en bezochten talloze optredens. Ze staken er veel van op. ‘Liverpool was een enorme smeltkroes. En we pakten waar we zin in hadden,’ zei McCartney later.

Het groene Austin-Morrisbusje waarmee The Beatles in augustus naar Hamburg reisden, via Londen, Harwich, Hoek van Holland, Oosterbeek en Arnhem (waar Lennon in muziekwinkel Bergmann een mondharmonica jatte), was door Lord Woodbine gehuurd. Reisleider Williams besloot halt te houden bij het oorlogskerkhof in Oosterbeek.

Het bezoek leverde een van de meest iconische (groeps)foto’s uit de pophistorie op, gemaakt bij het monument door de schoonzoon van Williams, Barry Chang. Lennon staat niet op de foto, hij bleef achter in het busje.

‘Their Name Liveth For Evermore’ – de tekst op het monument in Oosterbeek had een grote voorspellende waarde, maar niet voor Lord Woodbine. Zijn naam werd vergeten, zijn voorname rol in de vroege jaren van de Beatlesgeschiedenis werd lange tijd genegeerd.

Woody was in de jaren die volgden op de trip naar Hamburg onder meer vrachtwagenchauffeur, winkelier, tv-reparateur, barman, bouwvakker en liedjesschrijver. In 2000 kwam er een eind aan zijn leven. Een brand in huis werd hem en zijn vrouw fataal. Ze lieten een zoon en zeven dochters na.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden