De Vijfde BeatleJoey Ramone

De Vijfde Beatle was Joey Ramone

One, two, free, four!

(Uit: I Saw Her Standing There, 1963)

Als punkversie van de Vijfde Beatle zag Joey Ramone eruit als een antiheld van formaat. Beeld Getty Images
Als punkversie van de Vijfde Beatle zag Joey Ramone eruit als een antiheld van formaat.Beeld Getty Images

Het lag voor de hand dat het met alle leden van de toekomstige Ramones slecht zou aflopen. Een cocktail van gewelddadige, alcoholische ouders, gebroken gezinnen, getroebleerde psychiatrische gevallen en mysterieuze aandoeningen zou ervoor zorgen dat deze drop-outs uit Forest Hills, New York, nooit keurige middenklasseburgers konden worden.

Maar voorbestemd tot onderkruipsels groeiden Johnny, Tommy, Dee Dee en Joey uit tot ‘de punk-Beatles’. Er was geen band ter wereld die, na The Beatles, zo veel andere groepen zou beïnvloeden. Hun debuutelpee Ramones, uit 1976, was de oerknal van de punkrock. In het eerste nummer, Blitzkrieg Bop, werd de boel gelijk op scherp gesteld: lawaaiige gitaren, plankgas gespeeld. Tegelijkertijd werd hun allesomvattende motto geïntroduceerd: Hey ho, let’s go.

Wat ze werden, was aangewakkerd door The Beatles. Het televisieoptreden van de Fab Four in The Ed Sullivan Show in 1964 werd de supersonische ontsnappingsroute uit hun kloteleven. ‘Rock-’n-roll was mijn verlossing’, zei Joey.

De naam Ramones werd in 1974 door Dee Dee bedacht. Hij wist te vertellen dat Paul McCartney het alias Paul Ramon hanteerde, als hij in het geniep een hotel boekte. Bij elk nummer werd er afgeteld – net als The Beatles in I Saw Her Standing There – en zetten ze hun uitgegroeide Beatlekapsels in beweging.

Als gezichtsbepalende frontman werd Jeffrey Ross Hyman gekozen, Joey, een zanger met een jeugdig, snerend stemgeluid. Als punkversie van de Vijfde Beatle zag hij eruit als een antiheld van formaat, een schele slungel die net als zijn ‘broers’ getooid was met een oud motorjack en een gescheurde spijkerbroek. Hij bleef met Johnny tot 1996 deel uitmaken van de band, al zei Joey jarenlang geen woord meer tegen hem. Johnny had zijn verkering ingepikt.

Het Gabba Gabba Hey eindigde met hun 2.263ste optreden. Na jarenlang gehannes met drugs, drank, onderlinge ruzies en een gebrek aan groot succes was het vooral de lymfeklierkanker van Joey die de band fataal werd: hij kon niet meer optreden. In 2001 overleed hij op 49-jarige leeftijd.

Nadien volgden Dee Dee (2002), Johnny (2004) en Tommy (2014) de zanger. Met de dood van Joey was een definitieve streep gezet door de beste punkband aller tijden, want iedereen was vervangbaar in de Ramones, behalve hij.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden