De vijfde beatleJean Nicolas

De Vijfde Beatle was Jean Nicolas

Camillo Jean Nicolas Felgen (1920-2005). Beeld Getty
Camillo Jean Nicolas Felgen (1920-2005).Beeld Getty

Sie liebt dich (yeah, yeah, yeah)

Denn mit dir allein kann sie nur glücklich sein

(Uit: Sie Liebt Dich, 1964)

Camillo Jean Nicolas Felgen (1920-2005) leek er niet voor in de wieg te zijn gelegd om de Vijfde Beatle worden. In 1960 eindigde hij op het Eurovisiesongfestival met het nummer Sou laang wéi s du do bass roemloos als dertiende en laatste, een plaats lager dan Rudi Carrell met Wat een geluk.

Maar het tij keerde. In 1964 kreeg de Luxemburger het verzoek of hij twee nummers van The Beatles wilde vertalen, I Want To Hold Your Hand en She Loves You. The Beatles vonden een Duitstalige uitbreiding van hun oeuvre onzinnig en onnodig, maar zowel manager Brian Epstein als producer George Martin had er wel oren naar.

In januari 1964 waren The Beatles in Parijs voor een reeks concerten in het Olympia-theater. Op 29 januari namen ze in de Pathé-Marconistudio Komm, gib mir deine Hand en Sie liebt dich op. Martin moest alle zeilen bij zetten om het project tot een goed einde te brengen. Volgens Beatles-historicus Mark Lewisohn sprong hij uit zijn vel toen de mannen geen aanstalten maakten om hun hotelkamer in het George V te verlaten voor de opnamen.

'Erste deutsche Original Aufnahme'. Beeld Odeon
'Erste deutsche Original Aufnahme'.Beeld Odeon

De producer trof ze aan in de suite. Jane Asher, de vriendin van Paul McCartney, had net thee gezet, de anderen zaten sloom om haar heen. ‘Stelletje klootzakken’, brulde Martin. Snel vertrokken ze naar de studio, beschroomd excuses stamelend.

Jean Nicolas – de naam die hij als liedjesschrijver gebruikte – was erbij. Ter plekke had hij de twee hits razendsnel vertaald. Hij probeerde de uitspraak van de mannen van het Duits enigszins acceptabel te laten klinken, maar dat viel niet mee. Ze klinken mal, de twee Duitse Beatles-songs, maar aan hem heeft het niet gelegen.

De pijproker werd in Duitsland een grootheid. Hij bouwde mee aan de expansie van de Luxemburgse tv-zender RTL, presenteerde (Spel zonder grenzen) en acteerde en had een daverende hit met Ich hab Ehrfurcht vor schneeweißen Haaren, in Nederland welbekend in de uitvoering van Gert Timmerman. Tussendoor trouwde hij drie maal.

Toen hij in 1990 optrad op een groot schlagerfestival in het Limburgse Arcen, samen met onder anderen Freddy Breck en Marco Bakker, werd hij belaagd door handtekeningenjagers. Opdringerige fans, het zal de Luxemburgse Vijfde Beatle bekend zijn voorgekomen.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden