De vijfde beatleIris Caldwell

De Vijfde Beatle was Iris Caldwell

Rory Storm op de cover van het boek van Tom Egbers. Beeld Thomas Rap
Rory Storm op de cover van het boek van Tom Egbers.Beeld Thomas Rap

Love, love me do
You know I love you
(Uit: Love me do, 1962)

Niemand had eind jaren vijftig in de grauwe, door de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen havenstad Liverpool in de gaten dat Iris Caldwell de Vijfde Beatle was, ook zijzelf niet. Dat was niet zo vreemd. The Beatles bestonden nog niet.

Het is aan een Nederlandse journalist, Tom Egbers, te danken dat de bekoorlijke danseres, een blondine, in de popgeschiedenis de plaats heeft gekregen die ze verdient. Niet eerder kwamen er zoveel feiten over Iris aan het licht als in het schitterende boek dat Egbers in 2012 publiceerde over Alan Caldwell, de getalenteerde langeafstandsloper met een groot charisma die bekend werd als de voorman van Rory Storm and The Hurricanes.

De band was begin jaren zestig populair in Liverpool, net zo populair als The Beatles zelfs, maar stortte ineen toen in 1962 een van de muzikanten overstapte naar de concurrent. Dat was Richard Starkey, de drummer die zijn naam op aanraden van Rory Storm had veranderd in Ringo Starr.

Bij zijn gedegen onderzoek kreeg Egbers veel hulp (en onbekende foto’s) van Caldwells zus Iris. Als meisje had ze eerst verkering met George Harrison en later met Paul McCartney. Ze vielen als een blok voor haar en ze waren niet de enigen. In Old Swan, een wijk in het centrum van Liverpool, keek iedereen de danseres na. Oogverblindend aantrekkelijk, was ze volgens Egbers.

In de meeslepende vertelling speelt Iris’ en Alans ouderlijk huis aan Broad Green Road (nummer 54) een cruciale rol. George Harrison komt er regelmatig op bezoek, Paul McCartney later ook. Stormsville, doopt Rory het huis. ‘Veel bandjes rijden na afloop van hun optredens naar Stormsville. Daar moet je wezen, na middernacht.’

Tot in 1963 gaan Iris en Paul uit. Een relatie kun je het nauwelijks noemen, ze laten elkaar vrij. De liefde gaat over. Iris, George en Paul slaan hun eigen wegen in, met nieuwe liefdes.

Rory Storm is pas 33 jaar als hij overlijdt, na een tragisch en grotendeels mislukt leven. Op 27 september 1972 sterft hij met zijn moeder, Violet, aan een mix van alcohol en barbituraten. Zijn zus, de eerste vrouwelijke Vijfde Beatle, trouwt in 1964 met Shane Fenton, een zanger die zijn naam in het begin van de jaren zeventig verandert in Alvin Stardust. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden