De vijfde BeatleGeorge Martin

De Vijfde Beatle was George Martin

Paul Onkenhout en John Schoorl

If there’s anything I can do
Just call on me and I’ll send it along
(Uit: From Me To You, 1963)

The Beatles met hun producer. Vanaf links Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, producer George Martin (‘Ik vond hun muziek rotzooi’) en John Lennon.  Beeld Michael Ochs Archives/ Getty
The Beatles met hun producer. Vanaf links Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, producer George Martin (‘Ik vond hun muziek rotzooi’) en John Lennon.Beeld Michael Ochs Archives/ Getty

Timmermanszoon George Martin was in het voorjaar van 1962 niet meteen overtuigd van het talent van vier jongemannen uit Liverpool die zich The Beatles noemden. Terugkijkend op de eerste kennismaking, op 6 juni van dat jaar in studio drie van Abbey Road, zei hij jaren later: ‘Ik vond hun muziek rotzooi.’

Misschien is dit wel het cruciale punt in de muziekgeschiedenis, en mogelijk zelfs de wereldgeschiedenis. Grote platenmaatschappijen hadden geweigerd de band onder contract te nemen. Ook Martin (1926-2016), de klassiek geschoolde muziekproducent die de Vijfde Beatle zou worden, aarzelde.

De auditie van The Beatles verliep rommelig. Martin nam niet eens de moeite te komen kijken. Hij stelde zich tevreden met de tape. Onder het gemiddelde, oordeelde hij, maar hij wees ze niet af, vanwege hun intelligentie en de stemmen van John en Paul en waarschijnlijk ook een opmerking van George Harrison. Toen Martin aan The Beatles vroeg of ze ergens last van hadden, zei George: ‘Om te beginnen vind ik je stropdas lelijk.’ Iedereen lachte.

Het ijs was gebroken, het was begonnen. Op 4 september keerden The Beatles met een andere drummer (in Ringo Starr, out Pete Best) terug naar Abbey Road waar onder meer How Do You Do It en Love Me Do werden opgenomen. Een meesterzet volgde. In november nam hij Please Please Me onder handen, het tempo moest veel hoger volgens hem.

Martin was zeker van zijn zaak. Na de opnamen pakte hij in de controlekamer de microfoon: ‘Gentlemen, you have just made your first number one record.’ Hij kreeg gelijk.

Behalve de Vijfde Beatle was George Martin de Eerste George Martin, een aimabele innovator in pak en stropdas die van The Beatles The Beatles maakte en de popmuziek van een nieuwe dimensie voorzag. Hij was hun gelijkwaardige creatieve partner, hun muzikale anker, hun mentor, tot het laatst.

Op Let It Be na produceerde hij al hun platen. Zijn muzikale bijdragen en arrangementen waren essentieel. Een voorbeeld: het weergaloze strijkarrangement op Eleanor Rigby. Vaak was hij letterlijk de Vijfde Beatle, onder meer op In My life, met die door Bach geïnspireerde, barokke piano-solo – voor altijd en eeuwig een hoogtepunt in de muziekgeschiedenis.

Iedereen wist hoe groot zijn rol was, ook the boys zelf, zoals hij ze noemde. ‘George Martin heeft ons gemaakt in de studio’, zei John Lennon in 1971. Vijfentwintig jaar later werd de Vijfde Beatle Sir George Martin. Volkomen terecht natuurlijk.

John en Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden