De Vijfde BealteMartha

De Vijfde Beatle was een hond, Martha

Paul McCartney voor zijn huis in St John's Wood met zijn hond Martha, in december 1967. Beeld Getty Images
Paul McCartney voor zijn huis in St John's Wood met zijn hond Martha, in december 1967.Beeld Getty Images

Be good to me, Martha my love,
Don’t forget me, Martha my dear
(Uit: Martha My Dear, 1968)

Op 16 juni 1966 werd in de fokkerij van Ann Davis in het tussen Oxford en Londen gelegen High Wycombe een Old English Sheepdog geboren. Niemand kon vermoeden dat de bobtail de beroemdste hond uit de geschiedenis van de popmuziek zou worden, en de Vijfde Beatle bovendien.

Een jaar eerder had Paul McCartney een huis in Londen gekocht, aan Cavendish Avenue, niet ver van Abbey Road. Zijn verlangen naar een huisdier, al gevoed in zijn jeugd, bleek onbedwingbaar. Hij legde contact met Ann Davis en reed op een dag met zijn Aston Martin DB6 naar haar huis om een pup op te halen.

Met het grootste genoegen keek de vrouw later op de ontmoeting terug. McCartney was een vriendelijke, benaderbare man, zei ze. Haar zoon Bill had vooral oog voor de Aston Martin. Ga er maar mee spelen, zou McCartney voor de grap tegen de knaap hebben gezegd, terwijl hij de sleutels naar hem toe gooide.

Het werd nog mooier. Een paar weken later keerde McCartney terug naar High Wycombe, hij zocht een betrouwbaar logeeradres voor de pup. In de Daily Mail onthulde Davis in 2017 dat McCartney de hond een bijzondere naam had gegeven: Knickers. Oftewel: ‘Onderbroek’.

Ann Davids weigerde de hond Onderbroek te noemen. Jane Asher, de vriendin van McCartney, vond de naam walgelijk. En zo werd Knickers Martha, een vriendelijke naam voor een grote hond die leek op een baal wol, een lobbes die door McCartney overal mee naartoe werd genomen en in 1968 onsterfelijk werd dankzij een zoet liefdesliedje dat op The Beatles (The White Album) verscheen, Martha My Dear.

Anders dan vaak werd aangenomen, had McCartney tijdens het schrijven niet Jane Asher in gedachten, zo onthulde hij in 1997, maar zijn geliefde hond. ‘En onze relatie was puur platonisch’, voegde hij eraan toe.

Martha stierf in 1981 op de boerderij van Macca in Schotland. Ze was vijftien jaar en leeft voort op honderden foto’s. Een nazaat van Martha schopte het ook ver. Arrow staat samen met McCartney op de hoesfoto van het album Paul Is Live uit 1993, in een variant van de zebrascène op Abbey Road.

Paul McCartney en Arrow op het zebrapad op Abbey Road. Beeld Parlophone
Paul McCartney en Arrow op het zebrapad op Abbey Road.Beeld Parlophone

Dat was bijzonder eervol, ook voor een hond. Maar de Vijfde Beatle is Arrow, in tegenstelling tot zijn moeder, nooit geworden.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden