De Vijfde BeatleCynthia Powell

De Vijfde Beatle was Cynthia Powell

Paul Onkenhout en John Schoorl

Is there anybody going to listen to my story
All about the girl who came to stay?
(Girl, 1965)

Cynthia Powell, de vrouw die pas na haar dood de Vijfde Beatle werd, trad in 2002 in het huwelijk met nachtclubeigenaar Noël Charles. De schoenmakerszoon uit Trinidad was haar vierde man.

Cynthia Powell in juli 1970, twee jaar na haar scheiding van John Lennon. Beeld Getty Images
Cynthia Powell in juli 1970, twee jaar na haar scheiding van John Lennon.Beeld Getty Images

Charles had in 1968 samen met zijn eerste vrouw een trendy discotheek in Stockholm geopend, Alexandra’s, waar onder meer Björn Borg, ABBA en de latere koning Carl Gustaf over de vloer kwamen. In de jaren tachtig raakte hij bevriend met een Engelse jongeman die hem in 1998 op Barbados met Kerstmis onder vermoedelijk een stralend zonnetje voorstelde aan zijn moeder, Cynthia.

De zoon heette Julian. Julian Lennon.

Als student aan het Liverpool College of Art had Cynthia Powell in 1957 de aandacht getrokken van een medestudent, John Lennon. Ze kregen een verhouding op een wankel fundament. John brak door met The Beatles en verdween in 1960 met de band naar Hamburg. In juli 1962 werd Cynthia zwanger. Ze trouwden en weg was hij weer, naar Hamburg, naar de cafés op de Reeperbahn waar de verleidingen groter waren dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Op 8 april 1963 werd zij moeder en hij vader, ondanks alles.

De scheiding werd uitgesproken in 1968, nadat Cynthia haar man en een Japanse vrouw, Yoko Ono, had aangetroffen in haar eigen bed. Cynthia liet zich afschepen met een fooi, in ruil voor het ouderlijk gezag. Ze koos voor het moederschap. Om de 5-jarige Julian te troosten schreef Paul McCartney een lied. Hey Jules, heette het. Van Jules maakte hij later Jude.

Haar hele leven bleef Cynthia schilderen en tekenen. In 2015 overleed ze, op Mallorca waar ze woonde met haar nachtclubeigenaar. Pas na haar dood werd haar rol in de wereldgeschiedenis op de juiste waarde geschat.

Ze was veel meer geweest dan de moeder van de zoon van John Lennon. Ze was de sterke vrouw die hem jarenlang had geïnspireerd en in de beginjaren The Beatles bij elkaar hield; de vrouw die vanuit Hamburg dagelijks onstuimige liefdesbrieven kreeg van John en die hem, nadat zij de lsd had afgezworen, en hij niet, gedecideerd langs talloze afgronden leidde.

Pas afgelopen zomer werd ze geëerd, eindelijk, in het toneelstuk This girl dat in Liverpool werd opgevoerd. The Guardian schreef: ‘The fifth Beatle? Cynthia Lennon finally wins her place in pop history.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden