DE VIJFDE BEATLEBrigitte Bardot

De Vijfde Beatle was Brigitte Bardot

Michelle, ma belle,
Sont les mots qui vont très bien ensemble
(Uit: Michelle, 1965)

Brigitte Bardot, de Vijfde Beatle, rond 1954. Beeld Roger Viollet via Getty Images
Brigitte Bardot, de Vijfde Beatle, rond 1954.Beeld Roger Viollet via Getty Images

Een verslaggever van de BBC vroeg ooit aan Brigitte Bardot wat ze verwachtte van het leven. ‘Appiness’, zei ze, de ‘h’ negerend zoals alle Fransen dat doen. De reactie van de verslaggever: ‘A penis?’

Filmster en sekssymbool BB (1934) werd in de jaren vijftig en zestig door miljoenen mannen aanbeden en John Lennon, ook maar een mens, was een van hen. Los van die keer dat hij haar naam riep terwijl hij zichzelf aftrok, in het gezelschap van Paul McCartney, is er voldoende grond om de blonde Parisienne te benoemen tot de Vijfde Beatle.

Lennon was idolaat van Bardot, als puber al. Later hing boven zijn bed een poster van BB, aan het plafond. Zijn vriendin (en latere vrouw) Cynthia Powell kreeg hij zover dat ze de kledingstijl van de Française kopieerde, en haar kapsel ook. Ze begon strakke korte rokken, zwarte truien en zwarte netkousen met jarretels te dragen, verfde haar haar blond en maakte zich op met zwarte make-up. ‘Voor John was het perfecte beeld van een vrouw dat van Brigitte Bardot’, aldus Powell.

In de loop van de jaren zestig werden in de hofhoudingen van Bardot en van The Beatles diverse pogingen gewaagd de wereldberoemde fenomenen aan elkaar te koppelen. De mannen waren in januari 1964 in Parijs klaar voor een ontmoeting, maar Bardot was voor filmopnames in Brazilië. De producent van de film A Hard Day’s Night speelde met de gedachte om ze allemaal een rol te geven in een lollige film over de Drie Musketiers, maar ook dat ging niet door.

Lennon kwam de vrouw van zijn dromen één keer onder ogen, in mei 1968 in het Mayfair Hotel in Londen. Waarschijnlijk om zijn zenuwen in bedwang te houden, ging Lennon voor het rendez-vous flink aan de drugs. Met Bardot wisselde hij nauwelijks een woord. De ontmoeting leverde wel een schitterend citaat op. Terugkijkend op het samenzijn in het Mayfair zei Lennon bedroefd: ‘I was on acid and she was on her way out.’

In een interview met magazine GQ onthulde Paul McCartney in 2018 interessante details over een gezamenlijke masturbatiesessie bij Lennon thuis. Om de spanning op te voeren, werd tijdens de handelingen de naam van Brigitte Bardot geschreeuwd. Om te pesten noemde Lennon ook de naam van een Britse staatsman, Winston Churchill – géén Vijfde Beatle overigens.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden