De vijfde BeatleBob Dylan

De Vijfde Beatle was Bob Dylan

Paul Onkenhout en John Schoorl

Here I stand head in hand
Turn my face to the wall
(Uit: You’ve Got to Hide Your Love Away, 1965)

Bob Dylan. Beeld Michael Ochs Archives
Bob Dylan.Beeld Michael Ochs Archives

Op vrijdag 28 augustus 1964 vond in een kamer in het Delmonico-hotel in New York een ontmoeting plaats die de muziekgeschiedenis een volstrekt nieuwe dimensie gaf. Voor het eerst troffen The Beatles hun nieuwe held, Bob Dylan.

In Parijs had George Harrison begin dat jaar de plaat Freewheelin’ van Dylan aangeschaft en sinds die tijd luisterde de band naar niks anders meer. Vooral John Lennon was betoverd door de teksten van de Vijfde Beatle. Zo wilde hij het zelf ook: verhalende liedjes maken, met meer persoonlijke, poëtische diepgang, in een akoestische setting. I’m a Loser was zo’n dylanesk nummer, en later You’ve Got to Hide Your Love Away. Ook Paul McCartney was aangeraakt. Hij schreef I Follow the Sun in de geest van Dylan, en nadien Yesterday.

Hoe The Beatles in de ban kwamen van Bob Dylan: The Freewheelin'.  Beeld Columbia.
Hoe The Beatles in de ban kwamen van Bob Dylan: The Freewheelin'.Beeld Columbia.

Dylan was op zijn beurt overrompeld door de muzikale vitaliteit van The Beatles. Niet lang na hun rendez-vous maakte hij een artistieke ommezwaai door een elektrische gitaar beet te pakken. In de New Yorkse hotelkamer draaide Bob Dylan die avond een flinke joint. Met de marihuana die Dylan hen aanreikte, hadden The Beatles geen ervaring. Wat daar met de Fab Four gebeurde, was wat Ian MacDonald in zijn Beatleboek Revolution in the Head een ‘waterscheiding’ noemde. Hierna volgde een stelselmatig gebruik van cannabis en lsd, de muziek werd meer introspectief en experimenteel.

Ook in de jaren die volgden, bleef Dylan in tal van Beatle-liedjes en gedaanten terugkeren. In 1967 werd hij als enige muzikale generatiegenoot afgebeeld op de hoes van Sergeant Pepper.

Bob Dylan op de hoes van Sergeant Pepper. Beeld Pinterest.
Bob Dylan op de hoes van Sergeant Pepper.Beeld Pinterest.

George Harrison raakte zeer goed bevriend met Dylan. Toen hij in 1968 genoeg had van Paul, John en Ringo, schuilde hij bij His Bobness in Woodstock. Na het heengaan van The Beatles schreven ze samen liedjes en stonden ze samen op het podium.

Eind jaren tachtig kreeg hun verbroedering een definitieve vorm in de Traveling Wilburys, als de bloedverwanten Nelson (George) en Lucky (Bob) Wilbury. Bij de dood van de stille Beatle in 2001 zei Vijfde Beatle Dylan over zijn fictieve broer Harrison: ‘Hij was als de zon, de bloemen en de maan.’

John & Paul

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden