De Vijfde BeatleFred Gehring

De Vijfde Beatle is Fred Gehring

The Magical Mystery Tour
Is waiting to take you away
(Uit: Magical Mystery Tour, 1967)

Om, zoals Fred Gehring, als gefortuneerde textielbaron uit te groeien tot de Vijfde Beatle heb je meer nodig dan een wagonlading dollars. Dan moet er Magical Mystery-bloed door je aderen stromen en moet je niet bang zijn om als Mother Nature’s Son op gevorderde leeftijd je Beatle-nek uit te steken. Want wie begint er een band die Beatle-nummers naspeelt, die zelfs The Beatles nooit live hebben gespeeld?

In 2014 verzamelde Gehring (Amsterdam, 1954) een stel Nederpopveteranen om zich heen. Ze noemden zich The Analogues. Ze rafelden de muziek uiteen en verzamelden de instrumenten die The Beatles destijds gebruikten. Als ex-ceo van Tommy Hilfiger wilde Gehring wel dat de zaken commercieel werden aangepakt en hij bouwde zijn idee uit tot een gesmeerd lopende firma, met in totaal 32 mensen op de loonlijst.

Tienduizenden toeschouwers in binnen- en buitenland zagen de afgelopen jaren hoe The Analogues de platen Magical Mystery Tour, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, The White Album en Abbey Road met succes op de planken brachten. Zelfs in Liverpool werden ze toegejuicht.

Als voormalige trommelaar van een schoolband was Gehring de drummer geworden van de beste Beatle-live band, na The Beatles. Publiek, pers, kenners en zelfs de Apple-topman zijn het erover eens dat The Analogues de fakkel van de Fab Four hebben overgenomen, echter zonder obligate Beatle-pruiken en Beatle-jasjes. Het Engelse muziekblad Mojo Magazine sprak van ‘the ultimate Beatles Tribute Band’. Beatle-technicus Geoff Emerick noemde de band ‘amazing’.

Op de meest prangende vraag (wat vinden de nog levende Beatles van The Analogues?) viel lange tijd geen klip en klaar antwoord te geven. Gehring was één keer in dezelfde ruimte als Paul McCartney, hij had ’m kunnen vragen of The Analogues zijn zegen verdienden. Maar dat leek hem toch te genant.

Zijn vrouw kon het echter niet laten. Het antwoord was onbevredigend: Macca kende The Analogues niet. Echter, volgens de laatste berichten heeft McCartney inmiddels beelden gezien van de Hollandse meesters. Zijn reactie: ‘Cool stuff.’

Belangrijk om te vermelden is nog dat Gehring als een echte Vijfde Beatle zijn hond naar een Beatleliedje heeft genoemd, zo bekende het Quote 500-lid in Het Parool. ‘Als ik haar roep in het park, kan ik tenminste zingen: Penny La-ha-hane!’

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden