De vijf (en stiekem tien) beste games van het jaar

Hoe kies je de vijf beste games van het jaar? Met bezwaard gemoed en bloedend hart kom je uit op een doehetzelf-loodgieter, een gitaarheld, Hollands trots, riddererotiek en - vanzelfsprekend - een oorlog tussen de sterren.

Beeld .

Elk lijstje met toppers is onbegonnen werk, maar een lijst met de beste (vijf) games van een heel jaar is de overtreffende trap van onbegonnen werk. Om maar eens wat te noemen: we zien slechts de bovenste kristallen op het topje van de ijsberg. Er verschijnen tienduizenden titels in een jaar en die variëren van de snelle 99-cent-snackspellen voor onze smartphones tot de games die weken tot maanden vereisen voor de titelrol in beeld verschijnt.

Ik wil maar zeggen: de collega's die cd's, tv-series, films en boeken bespreken hebben het 'gemakkelijker'. Aan al die kunstuitingen zit een duidelijke horizon.

Guitar Hero Live Beeld .

Onderstaande lijstje kan dan ook niet anders zijn dan een in-godsnaam-greep uit wat ik voorbij zag komen. Games voor iOS- of Android laat ik even buiten beschouwing (Shadowmatic moet iedereen downloaden! Her Story! This War of Mine! Hitman Go!), net als de pc-games. Ik beperk me met bloedend hart en bezwaard geweten tot de consolegames - die voor de PlayStation, Xbox, Wii U, 3DS en PS Vita. Oh ja: de vijf uitverkorenen staan in een volstrekt willekeurige volgorde.

1. Super Mario Maker
Fans van 's werelds beroemdste loodgieter kunnen met deze 'game' hun eigen spellen maken. Het is meer een gereedschapskist zoals de ontwerpers van Nintendo die zelf gebruiken, met zestig bouwobjecten voor de hindernisbanen waarover de besnorde held al dertig jaar onvermoeibaar klimt, klautert, springt, stuitert, duikt, zwemt en vliegt. Voor iedereen liever speelt zijn er vooraf geprepareerde missies.

2. Guitar Hero Live
De bekendste van de ritmegames keerde dit jaar na een adempauze van vijf jaar terug op onze spelcomputers. Wat bleek? We spelen mee met échte bands tijdens een live-optreden of toneelspelers die hen nabootsen. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan Guitar Hero. Wel jammer dat de oude instrumenten op zolder kunnen blijven staan, maar de gitaar in Guitar Hero Live is realistischer dan voorheen. Je hebt nu aan het einde van je gitaarhals frets onder en boven, met elk drie knoppen, in plaats van vijf kleurige toetsen op een rij.

Super Mario Maker Beeld .

3. Destiny: The Taken King
Een schietspel dat je samenspeelt noemde uitgever Activision Destiny, toen dat vorig jaar september verschijnt. The Taken King is een briljante upgrade in de vorm van DLC (downloadable content) - het spel voelt nu compleet. Het unieke aan Destiny is dat het de grenzen afbreekt tussen een spel voor individuele gamers en de online-meermans-spellen. Je kunt de game in je eentje spelen, maar je zult af en toe met anderen moeten optrekken om alles te kunnen ontdekken. Die overgang van single-player naar multi-player gebeurt naadloos. Met Nederlands tintje - door de artistieke inbreng van Jesse van Dijk.

4. The Witcher 3: Wild Hunt
Alles aan deze nieuwe Witcher is groot: de kaart, het verhaal, de emoties en de seks - alles in het nette vanzelfsprekend: no seks please, we are pixels. Wild Hunt is het derde deel van een serie fantasy-games rond een krijger met bovenmenselijke krachten die zich laat inhuren om monsters te vernietigen. Dit derde avontuur is geschikt gemaakt voor beginners dankzij liefst tien moeilijkheidsniveaus. Ook dit spel heeft een Nederlands tintje: Novigrad, een fictieve stad in The Witcher, is geïnspireerd op het middeleeuwse Amsterdam.

The Witcher 3 Beeld .

5. Star Wars: Battlefront
Verre van perfect deze game die slechts losjes is gebaseerd op de eerste Star Wars-film in tien jaar tijd. Wie maalt daar om als we Stormtroopers mogen afknallen, in TIE Fighters mogen vliegen en met lichtzwaarden mogen zwaaien? Star Wars: Battlefront levert kosmische actie in overvloed, in zestien missies voor een of twee spelers en negen meermansspellen voor zes tot veertig gamers.

Star Wars Battlefront Beeld .

De titels die het net niet haalden:

6. Batman Arkham Knight
Bleek technisch bagger op de pc, de verkoop werd zelfs maanden stilgelegd, maar wat een zinderend slotepos van een briljante serie games. De spelmechanismen zijn gebalanceerd en precies en het verhaal blijft je voldoende bij de lurven grijpen.

7. Until Dawn
Altijd al eens willen meespelen in een teen slasher flick? Dat kan. Until Dawn speelt met de clichés van het genre van de tienerhorror, zodanig dat het bijna een parodie wordt.

8. Splatoon
Een shooter voor de Wii U? Die is toch voor kinderen? Fout. Fout. Er zijn ook vrolijkere schietspellen dan Call of Duty en Battlefield. In Splatoon schieten we met verf. Je hoeft niet zo vreselijk gericht te schieten, zolang je de boel van de tegenstander maar flink onderkleddert.

9. The Order 1886
Staat vooral stijf van de sfeer. De game lijkt meer op een film. Het grootste deel van het spel beleef je vooral als toeschouwer, in een Victoriaans-achtig Londen, met gevechten tussen ridders, mutanten en verzetsstrijders. Maf.

10. Ori and the Blind Forest
Geen zombies, geen gemeen ruimtegespuis, geen militairen in exoskelet, geen scheurende bolides - elke game waarvoor je niet alle gebruikelijke vakjes kunt aankruisen is per definitie een verademing. Ori and The Blind Forest is niet alleen dat, maar ook nog eens rijk, oogstrelend en van een hartverscheurende melancholie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden