De vijf eigenaardigheden van The Passion

Groot, groter, grootst. Vanavond kijken opnieuw miljoenen mensen naar The Passion, het grote muziekspektakel dat semi-live, dit keer vanuit Enschede, het lijdensverhaal van Jezus Christus in beeld brengt. The Passion is een bijzonder evenement. Vijf eigenaardigheden op een rij.

Beeld EO/KRO/RKK

1. Stadspromotie

Net als het eindejaarsevenement Serious Request is The Passion inmiddels een gewild marketinginstrument geworden voor Nederlandse gemeenten. De marketingbureaus staan te dringen om het evenement, waarbij een processie met een 400 kilo zwaar lichtgevend kruis door de stad trekt, in huis te halen. Ze lijken elkaar ook op te volgen. Groningen, dat ook al eens het Glazen Huis van 3FM huisvestte, wist The Passion vorig jaar binnen te halen.

Enschede deed hetzelfde trucje. Eerst Serious Request in 2012, en nu dan het EO/KRO/RKK-spektakel. De woordvoerder van de omroepen bevestigt de populariteit van The Passion bij gemeenten. Na iedere editie melden zich meerdere kandidaten per telefoon. Mogen wij ook?, klinkt het dan. Een stad betaalt flink mee aan de productiekosten, naar verluidt zo'n 150 duizend euro. Daardoor vallen sommige steden af, die hebben gewoonweg te weinig geld in kas.

Beeld van The Passion in Groningen. Beeld anp

2. Bekende Nederlanders

Was de eerste editie in Gouda nog redelijk kleinschalig met sterren als Do en Syb van der Ploeg, inmiddels staan de bekende Nederlanders in de rij om mee te mogen doen. Danny de Munck, Simone Kleinsma, Jack van Gelder; allemaal afgevinkt. Dit jaar bestaat de cast uit Jeroen van der Boom, Robert ten Brink, Shirma Rouse en Jim de Groot als Jezus.

Deelnemende artiesten zien na de uitzending hun populariteit groeien. Op internet, Spotify. Liedjes uit de uitzending worden soms zelfs als aparte single uitgebracht. Zoals Anita Meyer deed met haar versie van Laat me nu toch niet alleen. Meyer, in de nadagen van haar carrière, zag haar aantal optredens ook weer flink groeien, al had dat ook een beetje, zo gaf ze onlangs toe in DWDD, te maken met de veelvuldig herhaalde misstap tijdens haar optreden in 2013. 'Er slep slap in de kou', zong ze een regel van 'Hou me Vast' helemaal verkeerd, terwijl ze bijna over haar jurk struikelde.

3. De liedjes

Tijdens The Passion worden bestaande Nederlandse liedjes opgevoerd in de oorspronkelijke tekst. Die teksten lijken vervolgens wel voor het lijdensverhaal van Jezus Christus geschreven. De meest hiervoor gebruikte muziekcatalogus is die van Marco Borsato. De veelal door John Ewbank geschreven songs passen door de vaak algemeen van toepassing zijnde zinnen en de bombastische muziek naadloos in het verhaal.

Ook hits van het duo Nick & Simon doen het goed. Nederpopklassiekers Kijk Omhoog en Pak maar mijn Hand werden bijvoorbeeld al gebruikt voor het slotlied dat 'Jezus' tijdens The Passion zingt. De BN'ers en de bekende Nederlandse popliedjes die ze zingen, dragen bij aan de mogelijkheid tot identificatie die de makers van het evenement zo belangrijk vinden. 'Je kunt als kijker denken: daar heb ik wat mee, als die mij het verhaal vertelt, wil ik wel luisteren. Bij veel van de liedjes over liefde, hoop en verdriet voelen veel mensen al emoties, dus daar kunnen ze bij aanhaken', verklaarde de producent al eens.

Het repertoire van Marco Borsato is populair bij de samenstellers van The Passion. Beeld anp

4. De ironische kijkers

Waar voor velen The Passion serieus genieten is, kijkt een bepaalde groep op een andere manier. Als ware het Het Songfestival. Vriendengroepen maken er een heuse gezamenlijke tv-avond van, al dan niet via de sociale media. The Passion serieus nemen kost hen moeite; ironisch kijken helpt ze de avond door.

Dit kijkgedrag is volgens de experts te wijten aan de vaak wat campy BN'ers in de cast, die niet gewend zijn te acteren. In een artikel uit 2013 in de Volkskrant noemt zo'n 'ironische kijker' Frans Bauer als grote aanjager van dit fenomeen. Bauer speelde in 2012 Petrus, tot grote hilariteit van het kijkend publiek. 'De apostelen die allemaal hippe leren jasjes en scruffy baardjes dragen en daarmee een soort bromance-mannenclubje uitbeelden, werken als collectief op de lachspieren.'

5. Amerika?

Voor de muzikale bijbelvertelling is veel interesse vanuit de Verenigde Staten. Vaste Passion-regisseur David Grifhorst is bij de besprekingen met Amerika betrokken. Op tv en in andere media liet hij zich al ontvallen 'zeker vijf keer op en neer te zijn gevlogen', maar dat hij 'nog niets kan zeggen'. Als deelnemende sterren worden al Beyoncé, Oprah Winfrey en Morgan Freeman genoemd. 'In die categorie moet je wel denken ja', bevestigde Grifhorst maandag in De Wereld Draait Door. New Orleans zou dan volgend jaar de eerste stad zijn waar de Amerikaanse Passion moet gaan plaatsvinden.

Maar vanavond eerst de vijfde editie van de Nederlandse versie. Vanaf 20.25 uur. Niet alleen op NPO1, maar ook te beluisteren op NPO Radio 2.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden