De vierde echtgenote

Hij is nu een van China’s meest gelauwerde cineasten (en regisseerde de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2008), maar Zhang Yimou is van ver moeten komen....

In het eerste shot zien we in close-up het gezicht van Songlian (gespeeld door Zhangs muze Gong Li), terwijl ze een dialoog voert met haar moeder, die eindeloos heeft gezeurd dat ze moet trouwen. Oké, maar dan met een rijke man, zegt ze. Maar dan word je wel een concubine, zegt haar moeder. Nou en, zucht ze, is dat niet het lot van een vrouw? 19 en nu al zo cynisch. Maar aan het eind van het shot komt voorzichtig een traan te voorschijn, die duidt op verdriet en verzet, waarmee Songlian in overvloed te maken krijgt wanneer ze zich meldt bij het paleis van een rijkaard en als vierde echtgenote de strijd met de andere aangaat over wie er ’s avonds een voetmassage krijgt en de lampionnen voor haar vertrek ontstoken ziet. Want diegene is voor 24 uur de leider van het huishouden. Dit oude gebruik leidt tot achterdocht, hielenlikkerij, complotten, verraad en een dramatisch einde. De paralellen met de communistische maatschappij zijn evident maar verhinderden nooit de internationale zegetocht die dit meesterwerk zou maken.

Raise The Red Lantern (Zhang Yimou, 1991).

Arte, 20.15 uur.

Crocodile Dundee
(Peter Faiman, 1986) Destijds een megasucces, nu ogend als een gedateerd maar amusant curiosum, deze romantische komedie over een New Yorkse journaliste die afreist naar de binnenlanden van Australië omdat daar een heldenverhaal te halen is: man met door krokodil afgebeten been zou een barre toch door de wildernis overleefd hebben. Blijkt allemaal reuze mee te vallen. Waarna journaliste valt voor de ruwe bolster en hem meetroont naar New York. Acteurs Linda Kozlowski en Paul Hogan beklonken hun samenwerking met een huwelijk en zijn sindsdien samen.

RTL 4, 22.00 uur.

CINEMA.NL/TV

Voor een volledig overzicht van alle films.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden