De vergeting

Heerma van Voss onderzoekt zichzelf, maar wat moeten wij ermee?

Soms wordt het onwaarschijnlijke opeens werkelijkheid: Daan Heerma van Voss (1986) werkte aan een boek over een man die wakker wordt zonder geheugen en werd ingehaald door zijn verhaal. Op 16 januari 2012 ontwaakt hij zonder zich iets te herinneren. In de loop van de dag komt zijn geheugen terug, de dokter spreekt van een Transient Global Amnesia-aanval. De plotse amnesia roept vragen op over de werking van het geheugen. Een schrijver wil daarover schrijven. Tegelijkertijd moet een ironische toon duidelijk maken dat hij het streaker-gevaar van dit zelfonderzoek doorziet.

Helaas voedt dat ook de scepsis van de lezer, waardoor je je blijft afvragen waarom dit nou moest worden verteld. Die vraag wordt niet opgelost, al ontleedt Heerma van Voss laag voor laag wat hem is overkomen. 'Mijn nieuwste obsessie, dat ben ikzelf.' Om zijn geheugen en verjaardag te vieren, organiseert hij zelfs een quiz, 'De (relatief) Grote Nationale-Daan-Heerma-van-Voss-verjaardagsquiz' met vijftig vragen over zijn leven. Deze onverschrokken megalomanie wekt bewondering, maar ook ergernis. Bijvoorbeeld wanneer hij zich in verkleinwoorden uitdrukt: zo noemt hij held Willem Frederik Hermans 'Wimmetje' en fietst hij langs 'mensjes' op de terrassen in de stad, zonder de noodzaak van deze ridiculisering duidelijk te maken.

Aan zelfinzicht in De vergeting geen gebrek, maar het is de vraag wat die persoonlijke reflecties voor de lezer betekenen. Vrij weinig, is de jammerlijke conclusie. Heerma van Voss citeert Hemingway en slaat diens credo 'Don't forget the weather' in de wind. Dat had hij niet moeten doen, want het gebrek aan beschrijving resulteert in een boek vol namen zonder gezichten, aannames zonder argumenten, ervaringen zonder gevoel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden