De verbluffendste concertmomenten

Het katern V is jarig en wordt deze maand vijf jaar. Starend in de verjaarskaarsjes vroegen we ons af: waar staan we nu? Met de cultuur in de breedste zin des woords, al die jaren ons onderwerp? Een wilde mix aan hoogtepunten: wat vond V het beste/mooiste/grappigste van de afgelopen vijf jaar?

Robert van Gijssel
Jehnny Beth, zangeres van de Savages. Beeld afp
Jehnny Beth, zangeres van de Savages.Beeld afp

Als het goed is, blijft van een memorabel concertje vooral het geluid hangen. Of het nu heel goed was of heel slecht. Maar vaker sta je naar adem te happen bij een beeld: een pose aan de microfoon, de haarcentrifuge van twee unisono spelende metalgitaristen, een lichtshow. Drie verbluffende concertplaatjes uit vijf jaar V, uit de viewmaster van het popgeheugen.

1 Savages & Bo Ningen (Festival Le Guess Who?, TivoliVredenburg, 2014)

Links in de zaal: de Britse damesband Savages, lijnrecht tegenover de Japanse gitaarnoiseband Bo Ningen, rechts. Tussen hen in kaatst dadaïstische poëzie en joelende gitaarherrie. Wat een waanzinnig plaatje. Vooral dankzij de drie meter sluik zwart haar van de lange Japanners. Dat meisje uit The Ring. Maar dan enger.

2 Rammstein (FortaRock, 2013)

Er is altijd genoeg te zien bij Rammstein. Martelrituelen, kettingzagen, ontbrandend hellevuur. Het went, na twintig jaar tanzmetall. En toch sta ja dan ineens weer als vastgenageld op de festivalweide te Nijmegen. Bij Ohne Dich, als Till Lindemann 'het ademen valt me ook zo zwaar' zingt onder een moessonachtige vonkenregen uit een douchekop des doods.

3 Ron Carter Foursight (North Sea Jazz, 2015)

Eerbiedige gelatenheid in zaal Hudson, als bassist Ron Carter wordt aangekondigd. De man die een plaat of tweeduizend vol baste is bijna 80. Hij neemt plaats naast zijn bas en laat een oorverdovende stilte intreden alvorens die ene, onbeschrijflijk mooie noot aan te slaan. Bevroren in de tijd. Nooit meer vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden