BoekenBestsellers

De ultieme quarantaineboeken blijken toch Lucinda Riley's Zeven Zussen te zijn

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Ook nu leveren de leden van de Volkskrant Boekenraad gewoon hun toplijstjes aan. Want er worden nog steeds boeken verkocht – niet zoveel als je zou hopen, helaas, hoe hard we ook #ikleesthuis roepen met z’n allen, en niet altijd in de winkels zelf, omdat sommige voor onbepaalde tijd hebben moeten sluiten. Zo is Donner in Rotterdam dicht, maar gaat de verkoop van boeken en cadeau-artikelen online door; de filialen van Van der Velde in het noorden van het land werken onder andere met afhaalloketten. Over ’t Water is alleen ’s middags open en brengt ’s ochtends bestellingen rond in Amsterdam-Noord, op de fiets; de medewerkers van Plukker in Schagen – de winkel blijft voorlopig normale openingstijden hanteren – dragen handschoentjes en zien erop toe dat de klanten (voor wie ook handschoentjes klaarliggen) op anderhalve meter afstand van elkaar blijven.

Maar wat wordt er dan gekocht? Vanwege een behoefte aan escapisme, denkt Lot Douze van Over ’t Water, bij haar bijvoorbeeld veel exemplaren van Isabel Allendes Bloemblad van zee. Margreet Plukker ziet een stijging in de verkoop van de meer literaire titels (behalve Allende doen in Schagen Dido Michielsens Lichter dan ik, Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers, Paul Merciers Het gewicht van de woorden en Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa het extra goed). Maar op basis van de keiharde cijfers van de CPNB Bestseller 60 blijken de ultieme quarantaineboeken uiteindelijk toch gewoon weer die van Lucinda Riley te zijn: deze week staat ze met zes Zeven zussen-titels in de top 10, het zoveelste record dat de Ierse schrijfster verbroken heeft.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Jeroen Brouwers: Cliënt E. Busken; Atlas Contact

3. Lucinda Riley: Zon; Xander Uitgevers

4. Isabel Allende: Bloemblad van zee; Wereldbibliotheek

5. Özcan Akyol: Generaal zonder leger; CPNB

6. Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

7. Splinter Chabot: Confettiregen; Spectrum

8. Paolo Cognetti: Zonder de top te bereiken; De Bezige Bij

9. Bas Heijne: Mens/onmens; Prometheus

10. Jacob Slavenburg en Jeroen Windmeijer: Het Isisgeheim; HarperCollins

De boekentip

van Ine Soepnel (Van Someren & Ten Bosch): Konstantin Paustovski, Wilde rozen

null Beeld Van Oorschot
Beeld Van Oorschot

Bij Van Oorschot verschenen acht ‘kleine Russen’, waaronder een nieuwe, niet eerder vertaalde Paustovski. Wilde rozen, een verzameling van vijf schitterende verhalen, is een traktatie voor de liefhebber en een ideale kennismaking voor wie deze ‘chroniqueur van de ziel’ nog niet kent. Of het nu over een oude astronoom, de bezorger van een brief of een graveur van etiketten gaat – elk verhaal is van een schoonheid waar je stil van wordt. Paustovski lezen is alsof je, wandelend in een donker bos, opeens op een open plek aankomt waar de zon schijnt en een beekje ruist. Als je hem eenmaal hebt ontdekt, wil je niets anders meer lezen.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden