Zomerquizuitslag

De uitslag van onze Zomerquiz

U werkte zich de zomerweken weer flink in het zweet voor onze traditionele Zomerquiz. Zes afleveringen met vragen, zes speurtochten op Google Streetview, een uitje naar een boekhandel, zomerzegels uitknippen, we gaven u een boel te doen. In totaal ontvingen we 4.514 inzendingen, 2.062 puzzelaars (of teams, er werd weer veel samen gepuzzeld) hadden het bij het juiste eind. Benieuwd naar de goede antwoorden? Hier komen ze.

Anna van Leeuwen en Chris Buur
Illustrator en striptekenaar Typex. Hij maakte de grote tekeningen voor de quiz. Beeld Ivo van der Bent
Illustrator en striptekenaar Typex. Hij maakte de grote tekeningen voor de quiz.Beeld Ivo van der Bent

Had u deze oplossingen ook?

Week 1
1. Nobelprijs, 2. Pingelen, 3. Nike, 4. Op1, 5. Love me do, 6. Apple Records, 7. Eric Clapton, 8. Operatie Nachtwacht
Woord: Napoleon

Week 2
1. Europa, 2. Utrecht, 3. Adrian Mole, 4. Ozark, 5. Dos-à-dos, 6. Nowhere Man
Woord: Douane

Week 3
1. Regenboog, 2. Saint-Paul-du-Vence, 3. Valar Morghulis, 4. Ebola, 5. Albert Camus, 6. Eus, 7. Infiniti, 8. Loewe, 9. Spartacus, 10. Los Angeles
Woord: Versailles

Week 4
1. Vivienne Westwood, 2. Amersfoort, 3. Arc de Triomphe, 4. Roy Donders, 5. Citroën Cactus, 6. Arendelle, 7. Loft, 8. Nigeria
Woord: Carnaval

Week 5
1. Jan Taminiau, 2. I.M., 3. Us, 4. Phoebe Waller-Bridge, 5. Richard Nixon, 6. Mondkapje, 7. B-Stijl, 8. Orson Welles
Woord: Mijnbouw

Week 6
1. United Nude, 2. Licht, 3. Marieke Lucas Rijneveld, 4. Australisch, 5. Nanny, 6. Eleonor Rigby, 7. André Leon Talley, 8. Twin Peaks
Woord: Neutraal

Aanwijzingen

Deze aanwijzingen hebben te maken met Neutraal-Moresnet. Dat is een verdwenen dwergstaatje (vandaar die dwergen in de tekeningen) dat bestond tussen 1816 en 1919 tussen Duitsland en België en met een puntje grensde aan Nederland bij het – toen nog – vierlandenpunt. Het ontstond na de val van Napoleon vanwege onenigheid over de zinkgroeve (de mijnbouw). Het dwergstaatje stond bekend als smokkelvrijplaats, men ging er vrijwel moeiteloos langs de douane. Neutraal-Moresnet hield definitief op te bestaan na het Verdrag van Versailles in 1919. U mist het woord carnaval? Dat komt zo.

Dieren zoeken

De woorden vulde u online in alwaar we u via Google Streetview naar zes Europese dwergstaatjes stuurden om een dier te zoeken. U zag achtereenvolgens Mickey Mouse in Vaticaanstad, de reuzenversie van een inktvis in Monaco, Sid (uit Ice Age) in San Marino, een koe in Andorra, een dabbende eenhoorn in Lichtenstein en tot slot een leeuw op Malta.
Met deze letters kunt u de plaatsnaam Kelmis vormen. Het Belgische dorpje Kelmis was de hoofdstad van Neutraal-Moresnet.

Extra: naar de boekwinkel

De laatste week kreeg u nog de optie voor een extra aanwijzing (en een uitje), namelijk om een kijkje te nemen in de etalage van een van de deelnemende 26 boekwinkels. Daar kon u een boek ontdekken in de taal Esperanto. Begin vorige eeuw is geprobeerd van Neutraal-Moresnet de eerste Esperanto-staat te maken.

De zomerzegels

Na zes weken puzzelen had u ook zes zomerzegels uitgeknipt. Die lijken sterk op de postzegels van Neutraal-Moresnet. Op de achterzijde stond steeds een klein stukje van een plattegrond, online vond u diezelfde stukjes in een schuifpuzzel. Het ging om de plattegrond van Kelmis, bij het rode kruisje staat een standbeeld van, wederom, een dier. De carnavalsmascotte (ziet u, carnaval) van Kelmis, Küsch, een varken met een steek (prinsenmuts) op.

De oplossing van de Zomerquiz 2020 is dan ook: Küsch

De winnaars

De winnaars van de originele zwart-wittekeningen van Typex zijn: André de Vos, Johan van Meerten, Pieter Taffijn, Elfriede Wilderink Baars, Jop Wielens en Diana Rensing.
De winnaars van de originele kleurentekeningen van Typex zijn: Marja Logtmeijer, Eelco van Londen, Koen Hofstee, Loen Heuvelmans, Agnes Sauer en Wim Friskus.
De winnaar die er met de felbegeerde e-bike, de Cannondale Treadwell Neo EQ, vandoor gaat: Suzanne Meijer. Winnaars ontvangen persoonlijk bericht. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden