Tv-recensieFrancine Houben: een Hollandse architect met wereldsucces

De tweede aflevering van Francine Houben: een Hollandse architect met wereldsucces is - zoals de titel klinkt - zakelijk en een beetje saai

De klus die architect Francine Houben in New York moet klaren is intrigerend, maar de documentaire beklijft vooralsnog niet.

null Beeld

Vier donderdagavonden trekt Avrotros uit voor een docuserie met de eh, het is wat het is-titel Francine Houben: een Hollandse architect met wereldsucces (Avrotros). Het vierluik gaat goeddeels over een intrigerende klus die Houben in New York mag klaren: de renovatie van de beroemde openbare bibliotheek aan Fifth Avenue waarvoor 500 miljoen euro is uitgetrokken.

Een week geleden kreeg de tv-kijkende collega van NRC Handelsblad de eerste aflevering vooruitgestuurd door de omroep. In de aftiteling ontwaarde hij de naam van een filmmaker die ook als filmmaker verbonden is aan Mecanoo, het Delftse architectenbureau van Francine Houben. Eerder maakte zij voor Kunstuur (ook Avrotros) een uitzending over Mecanoo’s projecten in de Verenigde Staten. Arjen Fortuin benoemde het ongemak dat hem bekroop in zijn column: hoe journalistiek en hoe onafhankelijk is deze reeks nu eigenlijk?

Toen de krant deze week nog iets dieper in de kwestie dook, bleek de desbetreffende filmmaker ook nog eens een stiefdochter van Houben te zijn. Zij interviewde voor de eerste aflevering van deze serie haar vader en Houben die zich in New York gereedmaakten voor ‘met afstand een van de meest cruciale meetings’ in het renovatietraject. ‘We konden niet zeventien keer mee met Francine naar New York en mee naar Taiwan’, verklaarde producent Ivo Niehe in NRC. Hij verzekerde dat Mecanoo niet financieel aan het programma heeft bijgedragen.

De aftiteling werd in de uitzending op tv niet getoond, zoals aftitelingen (te) vaak uitblijven. Alle betrokkenen ontkennen belangenverstrengeling. Dat moet de kijker dan maar geloven; die kreeg überhaupt dus niet de kans om te zien wie er aan deze film hebben meegewerkt. Een ongelukkige gang van zaken, hoe dan ook.

Intussen is de tweede aflevering uitgezonden. Die was zoals de titel klinkt wanneer je ‘m hardop uitspreekt. Francine Houben: een Hollandse architect met wereldsucces; zakelijk en een beetje saai, ondanks de boeiende werkdagen van een bevlogen Hollandse architect met wereldsucces.

Donderdag bleven we maar kort in New York. De makers wilden kennelijk door naar Rome, waar Houben samenkwam met een handelsdelegatie van ‘topondernemers’. In Boston stond even later een pitch voor weer een ander gebouw op het programma. De voorbereiding voor die pitch werd nachtwerk, maar de stress die ermee gepaard ging kwam maar mager aan bod.

Er komen allerlei mensen over Houben aan het woord en ook de voice-over - de nogal corporate klinkende Gijs Scholten van Asschat - praat veel. Maar hoe pakt Houben met haar team zo’n gigantische renovatie in New York aan? En hoe weerspiegelt die haar visie op architectuur?

Vooralsnog is het van alles een beetje, voor een beklijvend geheel niet genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden