NieuwsMuziek

De twee nieuwe liedjes van Stevie Wonder maken nieuwsgierig naar meer

De nummers zijn uitgebracht op zijn nieuwe platenlabel So What the Fuss.

Proxy_Gijsbert Proxy_Kamer
Stevie Wonder in 2019. Beeld Getty
Stevie Wonder in 2019.Beeld Getty

Sinds dinsdagavond zijn op alle streamingplatforms twee nieuwe liedjes van Stevie Wonder te beluisteren. Wonder (70) kondigde zijn nieuwe werk aan tijdens een persconferentie via Zoom vanuit Wonderland, zijn landgoed in Zuid-Californië.

Ook maakte hij bekend dat Can’t Put It in the Hands of Fate en Where Is Our Love Song de eerste nummers zijn op zijn nieuwe platenlabel So What the Fuss, dat hij heeft vernoemd naar een liedje van zijn meest recente album A Time to Love (2015). Mogelijk komt er snel een EP of een album, en dat zal dan voor het eerst sinds 1962 niet op het Motownlabel verschijnen, waar Wonder sinds zijn 11de zijn platen op uitbrengt.

De twee nieuwe liedjes zijn een stuk beter dan het laatste dat hij uitbracht, het nogal vlakke Faith dat hij in 2016 samen met Ariana Grande zong op de soundtrack bij de film Sing.

Ze hadden, zo vertelde hij gisteren, een lange aanlooptijd. Can’t Put It in the Hands of Fate is een funkachtig nummer met een typische Wonder-riff op mondharmonica. Stevie Wonder wordt erin bijgestaan door onder anderen rappers Rapsody en Busta Rhymes. Vijf van zijn negen kinderen zingen in het achtergrondkoortje.

Gitarist Gary Clark jr. is de enige gast op het muzikaal sterkere Where Is Our Love Song, dat een melodie heeft die je, zoals Wonders beste liedjes, niet meer loslaat.

Hoe Wonder de liedjes in coronatijd heeft opgenomen is niet duidelijk. Tijdens de persconferentie die volgens het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone een uur duurde vertelde Wonder wél over de achtergrond van de liedjes, waarvan de kiem jaren geleden al werd gelegd. Aan Where Is Our Love Song maakte hij in 1968 al een begin. Toen was het een persoonlijk liefdesliedje, nu vooral een roep om meer naastenliefde. Waar zijn de liedjes die ons allen hoop kunnen geven? ‘Not the kind of hope that leaves some of us behind/but the kind of hope that lifts up all human kind.’

De toon van Wonder in zijn andere nieuwe liedje is harder en feller. Het is een prostestsong waarin we een boze Wonder horen zoals we die niet zo goed kennen: ‘You say you believe in all lives matter/I say I don’t believe the fuck you do.’

De naam Trump viel volgens de verslagen dinsdag niet, maar Wonder gaf wel blijk van de grote zorgen die hij zich maakt over de staat waarin zijn land verkeert. Zeker toen de geplande ontvoering van de gouverneur Gretchen Whitmer ter sprake kwam. ‘Hoe zijn we hier beland?’, riep hij volgens Rolling Stone. ‘En die noemen zichzelf christenen. Ik word er heel emotioneel van.’

Het zijn deze emoties die door de twee nieuwe liedjes heen schijnen. Ze maken erg nieuwsgierig naar wat Stevie Wonder, die verklaarde volledig te zijn hersteld van een niertransplantatie, verder nog in petto heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden