DE TV-GAST

In Rondom Tien (donderdag 1 juni, NCRV) werd gedebatteerd over het tanende gezag van de voetbalscheidsrechter. Voetbalverslaggever Evert ten Napel, zelf amateurscheidsrechter, was een van de deelnemers....

CAREL HELDER

Wat heeft u betoogd?

Dat het wel meeviel. Je geeft eens een opmerking terug als ze je wat zeggen en klaar. Ik lach me elke zaterdag kapot. Een wedstrijd leiden doe je door het hanteren van de spelregels en regel 18 is de belangrijkste.

Regel 18?

Dat je speelt met de andere regels. Je moet ervoor zorgen dat het een leuke wedstrijd wordt. Er zat trouwens een scheidsrechter bij die bedreigd was en toen zelf maar vast een speler voor z'n kop had geslagen. Hahaha! Ja, dat kan natuurlijk ook niet.

Kijkt u zo'n uitzending nog terug?

Nee, anders blijf ik bezig. Bovendien vormde mijn bijdrage maar een klein onderdeel.

Waarom doet u het?

Ach... Als iedereen nee tegen mij zegt wanneer ik een interview wil, wordt het ook niks. Ik bekijk wel van tevoren of ik het een goed programma vind.

Vraagt u geld voor een optreden als dit?

Welnee. En als ik het zou krijgen, liet ik het naar een goed doel overmaken. Ik heb nu zelfs geen kilometervergoeding gehad. Alleen een presentje, dat ik nog moet uitpakken.

U bent geen echte schnabbelaar.

Nee. Mijn bekendste klus is dat ik het commentaar lever op een computerspel van de FIFA. Dat is via de NOS gegaan. En ik leid wel eens een forum, twee keer per jaar. Daar vraag ik dan wel een vergoeding voor. Die geef ik altijd aan mijn vrouw, omdat ik weer een avond weg ben.

Herinnert u zich de eerste keer dat u op televisie was?

Ik zou het niet weten. Ofschoon ik, sinds ik in 1982 als tv-commentator begon, vrij spaarzaam in beeld ben geweest. Ik vind dat niet zo leuk ook.

Waarom niet?

Dan word je zo'n BN'er. Dat ben je als verslaggever toch ook al een een klein beetje. Ik hoef niet te worden nagekeken. U presenteert wel eens iets. En dan zegt mijn vrouw dat ik streng kijk en ik ben helemaal niet streng. Ik vind het gewoon niet het leukste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden