DE TV-GAST

In de KRO docusoap Help! De kerk stroomt vol is Pierre Valkering (46) van de Amsterdamse Vredeskerk een van de twee pastoors die op eigen wijze proberen publiek te trekken....

Waarom heeft u meegedaan?

Wat niet op de televisie komt, bestaat niet, zeg ik altijd. Het is goed dat de mensen een inkijkje kunnen krijgen. Daarbij is er een specifieke reden: het is ontzettend nodig dat de kerk toegankelijker wordt, dat je er elke dag kunt binnenlopen. Dat kan nu op niet meer dan een paar plaatsen in Nederland. Bij ons kan het al jaren. Per middag hebben we soms wel zo'n 50 ê 60 bezoekers. Er zit duidelijk groei in. Ik hoop collega's te stimuleren ook hun deuren te openen, om de kerk weer aansluiting te laten vinden bij het leven in steden en dorpen.

Dat de serie op zondagavond wordt uitgezonden was ook een belangrijk argument, want dit is de avond dat heel kerkelijk Nederland naar de televisie kijkt. Je wordt door het voltallige kader gezien.

Heeft u God nog geraadpleegd bij uw beslissing?

Uiteraard. Hij zei: doe het maar. Maak je geen zorgen. Dat is überhaupt wat Hij het liefst tegen ons zegt. Het laatste meer dan het eerste.

In welk opzicht heeft u zich anders dan anders gedragen?

Dat is een moeilijke vraag. Eh... Het was geen Zomergasten, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik kon niet oeverloos zaken uitleggen en formuleren; men wilde korte, krachtige quotes en dat is niet mijn sterkste punt. Ik ben nogal wijdlopig. Op dat punt moest ik me anders gedragen en moesten er soms opnamen worden overgedaan.

Hoe keek u naar uzelf?

Het is eng hoor. Om jezelf in beeld te zien, je neurotische trekjes ook. Maar het viel me mee. Ik dacht: oké, dit ben ik dus. Niet meer en niet minder. Ik kon ermee leven. Alleen mijn stem, die vond ik heel, heel vreemd. Wat zegt u? Zegt iedereen dat? Hé, wat opvallend. Dat wist ik niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden