BestsellersBoeken

De toptien went langzaam aan de zeven zussen

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld

Terwijl de CPNB Bestseller 60 al lang gedomineerd wordt door de tien voorhanden zijnde Lucinda Rileys (op 1, 3, 4, 5, 6, 15, 24, 28, 37 en 55), went de Volkskrant Toptien langzaam aan de Spoorloos-sprookjes van de Ierse schrijfster. Eerst een teen in het water – De zeven zussen, deel 1 – deze week een voet: De zeven zussen – Storm doet zijn intrede, op 8.

Dat is voorlopig genoeg. Er is tenslotte ook nog een andere serie uit te lezen: Millennium, aanvankelijk een bloederige trilogie van de overleden schrijver Stieg Larsson, toen een door David Lagercrantz verder geschreven reeks van wie weet hoeveel ­misdaadromans, maar inmiddels een definitieve hexalogie; Lagercrantz maakte in januari althans ­bekend dat Zij die moet sterven (nieuw op 2 in ­zowel de Volkskrant Toptien als de Bestseller 60) zijn laatste ‘Larsson’ zou zijn. Hoewel het natuurlijk mogelijk is dat de uitgever besluit een nieuwe schrijver te zoeken die in Larssons geest verhalen wil verzinnen over de getraumatiseerde hacker Lisbeth Salander en onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist, zoals ook in Nederland nog steeds bestsellers verschijnen van Suzanne Vermeer (het pseudoniem van de al acht jaar geleden overleden Paul Goeken).

De derde nieuwe titel in de toptien is eigenlijk een oude: Maxim Februari’s Klont, een roman die zich ­afspeelt in een toekomst waar technologie en data de dienst uitmaken. Volgens deze krant het beste Nederlandstalige boek van 2017, twee jaar later ­ontdekt door not so early adopters. Met dank aan Zomergasten.

Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht. Beeld Jan Mulders
Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht.Beeld Jan Mulders

De boekentip van Robert-Jan Wesly en collega’s van boekhandel de Tribune: Andrej Platonov – Verhalen

‘In deze prachtige, grimmige wereld.’ (*)

Dit citaat van Platonov siert al vele jaren onze tasjes omdat het voor mij tot uitdrukking brengt waarover literatuur gaat. Platonovs verhalen zijn een zoektocht naar sprankjes hoop in een uitzichtloze wereld. Soms satirisch, soms ironisch, soms absurd, maar altijd zoekend naar iets van waarde. De bundel bevat prachtige nieuwe vertalingen van eerder verschenen verhalen, zoals bijvoorbeeld het geweldige ‘De terugkeer’, maar ook veel mij nog onbekende verhalen.

(*) In de nieuwe vertaling van Aai Prins is dit ‘In de prachtige, razende wereld’ geworden.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2David Lagercrantz: Zij die moeten sterven; A.W. Bruna

3Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

4Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander Uitgevers

5Elizabeth Day: Het feest; Ambo Anthos

6Bart van Loo: De Bourgondiërs; De Bezige Bij

7Nicci French: Huis vol leugens; Ambo Anthos

8Lucinda Riley: De zeven zussen – Storm; Xander Uitgevers

9Maxim Februari: Klont; Prometheus

10Yotam Ottolenghi: Simpel; Fontaine Uitgevers

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden