Review

De topgames van de week: twee Sherlock Holmsen en een Louis van Gaal

Liefhebbers van puzzels en rechtbankdrama komen volledig aan hun trekken in een game mét twee Sherlock Holmsen. Plus nog drie games(uitbreidingen) waarvan we deze week zeggen: Elementary, my dear Watson.

Peter van Ammelrooy
Sherlock vs Holmes in Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Atorney voor de 3DS. Beeld Level 5/Capcom
Sherlock vs Holmes in Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Atorney voor de 3DS.Beeld Level 5/Capcom

Sommige zaken laten zich slecht mengen. Water en vuur. Alcohol en autorijden. Kalk en kaas. Paarse poedels en Hells Angels. Maar professor Hershel Layton, van zichzelf al een mix van Sherlock Holmes en Indiana Jones, en Phoenix Wright, het Japanse antwoord op Boston Legal, blijken verduiveld goed samen te gaan.

De twee gameshelden treden voor het eerst op in een gezamenlijk avontuur, 'Professor Layton vs Phoenix Wright: Ace Atorney'. De eerste speelde de hoofdrol in een serie puzzelgames, de tweede was de ster in een reeks games waarin spelers in een heuse rechtszaak bewijsmateriaal en getuigenissen moeten wegen.

Deze game brengt het beste uit beide series bijeen. Layton en Wright zitten elkaar geregeld in de haren, maar leveren allebei een bijdrage aan de oplossing van een heksenproces in een vreemde, middeleeuwse stad. Daarin raken ze verzeild dankzij een als boek vermomde tijdmachine. De afwijkende mores van die tijd levert advocaat Wright nog heel wat geworstel op - zijn moderne maatkostuum valt niemand op.

Haute couture en pluche wezens in Final Fantasy X/X2. Beeld Square Enix
Haute couture en pluche wezens in Final Fantasy X/X2.Beeld Square Enix

Final Fantasy X/X2 HD Remaster
'Final Fantasy X' en het vervolg 'X-2' worden door het gros van de trouwe fans gezien als hoogtepunten in de Japanse sience-fantasyspellenreeks die al sinds 1987 voortdendert. Het oordeel hangt erg af van welke veteraan je het vraagt.

Van het tiende Final Fantasy-avontuur uit 2001 en het vervolg uit 2003 heeft uitgever Square Enix nu in een opgepimpte versie gebundeld, voor de PlayStation 3 en de portable Vista, onder de titel 'HD Remaster': een gerenoveerd toekomstsprookje.

Pixel- en polygoon-gewijs is niet alles even robuust opgepoetst, maar de twee games zijn zo sterk dat liefhebbers van het genre die tekortkomingen zonder pijn over het hoofd zullen zien. Zeker gezien alle extra's die Square Enix aan zijn kroonjuwelen heeft toegevoegd - materiaal dat westerse gamers tot nu toe moesten versmaden.

Nota bene: wie 'zwerkbal' uit de boeken over Harry Potter maar een vreemde oprisping vond, zal zijn ogen uitkijken bij 'blitzball'. Deze losstaande mini-game in 'Final Fantasy X/X2' bestaat uit een combinatie van rugby, voetbal en waterpolo waarbij de spelers duiken in een grote bol water die in de lucht zweeft. J.K. Rowling was eerder, Yoshinori Kitase bakte ze bruiner.

Oranje maakt er een potje van in Nintendo Pocket Football Club. Beeld ParityBit
Oranje maakt er een potje van in Nintendo Pocket Football Club.Beeld ParityBit

Nintendo Pocket Football Club
Nintendo brengt zelden een sportspel op de markt zonder Super Mario, zijn onverwoestbare mascotte. Alleen al in dat opzicht valt 'Nintendo Pocket Football Club' (NPFC) op. Nog opmerkelijker is dat de game voor de 3DS op sommige vlakken de 'echte' voetbalmanagers naar de kroon steekt.

Want NPFC is geen voetbalsimulator zoals 'FIFA' of 'Pro Evolution Soccer', om de twee grootste te noemen. De gamer stapt niet in de sloffen van Schaars of Schootman, maar in de loafers van Louis van Gaal.

Als manager moet hij (of zij) het winnende team samenstellen en dat door een competitie loodsen. Dat gebeurt met trainingskaarten waarmee aan elke speler een set vaardigheden is toe te kennen. Ook kun je bepalen wie strafschoppen, hoekschoppen en vrije trappen neemt.

Is een duel eenmaal op gang (wedstrijden duren rond de tien minuten), dan kan de portable-Louis voornamelijk alleen maar toekijken of zijn keuzen goed uitvallen. Het leuke is dat de kracht of zwakte van het team zichtbaar is aan de manier waarop ze voetballen. Als je ploeg op een klein doelpuntenverschil afstevent, dan speelt die defensief en voorzichtig. Staan de godenzonen achter dan zie je de 8-bits mannetjes opeens meer risico nemen en gemener spelen.

Downloadable uitbreiding voor Killzone: mager plot, meer munitie. Beeld Guerrilla Games
Downloadable uitbreiding voor Killzone: mager plot, meer munitie.Beeld Guerrilla Games

Killzone: Shadow Fall Insurgent Pack
De introductie van de PlayStation 4 was vorig jaar november voor een deel een Nederlands feestje. Want de Amsterdamse studio Guerrilla Games leverde voor Sony's nieuwe spelcomputer het vereiste schietspel (geen enkele nieuwe console kan zonder zijn eigen apocalyptische pief-paf-poef). Killzone: Shadow Fall voldeed grotendeels aan de wensen - misschien op het plot na. Het verhaal belandt bij Guerrilla meestal op het tweede plan.

Wie in de futuristische strijd tussen de mensheid en de Helghast (een soort science fiction-variatie op de Duitse SS-soldaten van 70 jaar geleden) alle uithoeken van de planeet Vekta al heeft verkend, kan nu een uitbreidingspakket kopen. Dat Insurgent Pack voegt voornamelijk meer hectare nieuw strijdtoneel toe aan de online-gevechten met andere spelers plus nieuwe vaardigheden en wapens.

Dit is een extraatje voor de fanatieke gamer. Sowieso heb je het originele spel nodig, 9,99 euro (of een Season Pass voor een jaar toegang tot de online toernooien) én een PlayStation 4, waarvoor de wachttijd volgens BOL.com nog immer twaalf (!) weken bedraagt.

Kom Sony, dat kán sneller.

Killzone: Ook in de toekomst vechten we oorlogen uit met mitrailleurs en (grote) drones. Beeld Guerrilla Games
Killzone: Ook in de toekomst vechten we oorlogen uit met mitrailleurs en (grote) drones.Beeld Guerrilla Games

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney
Uitgebracht voor Nintendo 3DS en 2D
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

Final Fantasy X/X2 HD Remaster (Square Enix/Virtuos)
Uitgebracht voor PlayStation 3 en PlayStation Vita
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder

Nintendo Pocket Football Club (ParityBit/Nintendo)
Uitgebracht voor Nintendo 3DS en 2D
Geschikt bevonden voor alle leeftijden
Tot 1 mei 23.59 uur te downloaden voor 14,99 euro

Killzone Shadow Fall Insurgent Pack (Guerrilla Games/Sony)
Uitgebracht voor de PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden