De Gidsboekenraad

De Top 60 vertelt heel andere verhalen, waar de Volkskrant Toptien zich niet aan waagt

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

De Volkskrant Toptien doet vermoeden dat ­Karin Slaughter niet veel verschilt van de andere schrijvers in de lijst: ze heeft een nieuw boek uit, Laatste weduwe, dat toevallig goed verkoopt, zoals ook Hendrik Groen succes heeft met Een kleine verrassing, en Clairy Polak met Voorbij, voorbij.

Maar de CPNB Bestseller 60 vertelt een heel ­ander verhaal.

Daar is Karin Slaughter niet vertegenwoordigd met één, maar met zes thrillers. Behalve Laatste weduwe (op 3) ook: Goede dochter (47), Gevallen (48), Genadeloos (50), Verborgen (56) en Versplinterd (57). Waarmee overigens nog niet haar record uit 2008 is verbroken: toen stond Slaughter met acht boeken tegelijkertijd in de bestsellerlijst.

Sowieso vertelt de Top 60 heel andere verhalen: het ‘heftige levensverhaal’ van Memphis Depay bijvoorbeeld, Heart of a lion (opgetekend door Simon Zwartkruis, op 10). En Verhalen uit de pits van Jack Plooij (op 13, over de Formule 1). De verzamelde verhalen van Michel van Egmond, over van alles wat (soms zijdelings) met voetbal te maken heeft (14 gemiste oproepen van Cruijff, op 6). En nog veel meer sportboeken, over Tom Dumoulin, Lieke Martens en Ajax.

Aan de andere kant zijn er de ‘inside-verhalen’ over de onderwereld en de strijd om coke: Mocro Maffia (uit 2014, maar gewoon weer terug in de Top 60, op 45) en het recente vervolg daarop, Wraak (5). De Schiedamse cocaïnemaffia wordt beschreven in het gelijknamige boek van Jan Meeus (27). En er staat natuurlijk ook altijd wel een boek over Holleeder in de lijst (Holleeders onderwereld van Wim van de Pol, op 22).

Die verhalen, daar waagt de Volkskrant Toptien zich niet aan.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Hendrik Groen: Een kleine verrassing; ­Meulenhoff Boekerij

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

4Karin Slaughter: Laatste weduwe; HarperCollins

5Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

6Clairy Polak: Voorbij, voorbij; Meulenhoff Boekerij

7Ahmed Aboutaleb: Lees!; Douane

8Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

9Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

10Marga Minco: Het adres; Prometheus

De boekentip van

Lot Douze (Boekhandel Over ’t water): Pascal Verbeken, Brutopia - De dromen van Brussel

Lot Douze. Beeld Marie Wanders
Lot Douze.Beeld Marie Wanders

Brutopia is de journalistieke zoektocht naar de contrasten en overeenkomsten tussen het Brussel van nu, meer gehaat dan geliefd, en het Brussel van vroeger, toen er nog idealen bloeiden: terwijl we de stad tegenwoordig zien als een broedplaats van extremisme, was het destijds een toevluchtsoord voor mensen met een droom. Verbekens werk – ook zijn Grand Central Belge is een aanrader – opent je ogen voor de geschiedenis om de hoek én de verhalen van de man in de straat. Die combinatie boeit enorm.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden