TheaterrecensieA Separation

De toneelversie van de Iraanse film A Separation bruist van energie ★★★☆☆

Karin Veraart
A Separation. Beeld © Karl Anton Koenigs
A Separation.Beeld © Karl Anton Koenigs

We zijn bij de rechtbank, zegt een van de acteurs. Op de speelvloer staat een krukje, verderop een stoel. Vijf spelers, verspreid over de ruimte. Dat is het. Maar binnen de kortste keren zit je als toeschouwer middenin het verhaal – dat van het echtpaar Simin en Nader en hun scheidingsprocedure, hun dochter, de zieke grootvader en het andere gezin dat zij meeslepen in hun drama. A Separation, de gelauwerde film van de Iraanse cineast Asghar Farhadi uit 2011, vormde het uitgangspunt van de gelijknamige voorstelling die dit stel dynamische acteurs nu presenteert onder de vleugels van het Vlaamse toneelspelersgezelschap STAN.

STAN heeft zich voorgenomen zijn jarenlange ervaring als collectief door te geven aan jonge makers en spelers, onder meer door actieve ondersteuning van hun werk. En zo zien we Scarlet Tummers, Evgenia Brendes, Gustav Koenigs, Sachli Gholamalizad en Mokhallad Rasem op toneel, in een vernuftige filmbewerking die ook onmiskenbaar een STAN-stempel draagt.

In dat spaarzame decor bruisen de acteurs van de energie, terwijl ze soms meerdere rollen op zich nemen, regieaanwijzingen delen, terloops nog even iets uitleggen en aldus het publiek onderdompelen in de achtbaan van gebeurtenissen en (ethische) consequenties die voornoemde scheiding op gang brengt.

Een kritische kanttekening betreft sommige terzijdes waarin de spelers ons – vaak op emotionele toon – deelgenoot maken van hun beweegredenen, hun achtergrond en hun eigen opvatting over het stuk, die soms botst met die van het collectief. Hier en daar dendert zo’n intermezzo te lang door, al zijn er ook bij die wel degelijk geestig en interessant zijn.

A Separation

Theater

★★★☆☆

Door Scarlet Tummers/ tg STAN. Naar de film A Separation van Asghar Farhadi. Concept en bewerking Scarlet Tummers.

De Brakke Grond, Amsterdam, 23/9. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden