Volkskrant-test Tofu

De tofutest: de beste stevige én silken tofu’s volgens het panel

Voor welke variant valt het Volkskrant-panel als een blok?

Yakko tofu.

Tofu, wordt vaak gezegd, smaakt nergens naar. Na meer dan tien merken tofu weet het Volkskrant-panel wel beter en in feite wisten Alice de Jong (sinoloog, voedselonderzoeker en oprichter van de site Tokowijzer), Soesha Hu (tot begin dit jaar winkelmanager van Toko Dun Yong in Amsterdam) en Alexander Bakker (oprichter en eigenaar van Flair for Flavor, importeur van traditionele en kleinschalig geproduceerde Japanse smaakmakers) dat ook al van tevoren. Goede tofu smaakt friszuur en een beetje gipsig, naar het middel waarmee het merendeel van de tofusoorten wordt gestremd.

Inderdaad, tofu wordt gestremd – reden dat het in Nederland ook wel sojakaas wordt genoemd. Aan de sojamelk wordt bijvoorbeeld calciumsulfaat of magnesiumchloride toegevoegd, zodat het gaat stollen en een vaste stof wordt. Afhankelijk van de bereiding en de mate van persing ontstaat een stevig blok tofu, goed voor frituren en roerbakken, of zijdezachte (silken) tofu, die lekker is in soep en desserts. Het panel proeft eerst de stevige, daarna de silken tofu op genummerde bordjes, zonder verpakking.

Het voelt als een moeilijk proefwerk, verzucht Bakker bij de reeks stevige tofu die ongekookt en ongebakken, en zonder enige toevoeging van zout of sojasaus, wordt getest. Daar heeft hij ook wel een beetje gelijk in, want hoewel de herkomst van de verschillende merken divers is, is er minder variatie in smaak dan gehoopt. De tofu is gekocht bij reguliere supermarkten, bij ecosupermarkten en bij een Aziatische supermarkt. Bij de laatste is er ook keuze uit voorverpakte, geïmporteerde tofu en verse tofu, die in Nederland wordt geproduceerd en ‘los’ in blokken wordt verkocht. De prijzen lopen uiteen van 17 cent per 100 gram (de verse tofu van Amazing Oriental, producent Soya Food Holland in Breda) tot 88 cent per 100 gram (Pro La Terre uit Landgraaf, van 100 procent niet genetisch gemodificeerde EU bio-gecertificeerde sojabonen).

Wat wel enorm varieert zijn de stevigheid en het vochtgehalte. Zo ligt het blokje tofu van Dynasty (GGO-vrij, geproduceerd in Spanje) zelfs zonder enige vorm van druk aan het eind van de proefronde in een enorme plas water. Ook Unicurd pressed en Fortune pressed (beide uit Singapore) zijn te zacht en te nat om goed te kunnen frituren. Van de laatste wordt de smaak wel gewaardeerd (lekker zurig), maar Bakker kan zich niet voorstellen dat je er iets mee kunt maken. Hu ziet nog wel mogelijkheden in de soep.

De tofu van drie biologische merken is daarentegen weer te hard en te droog. Pro La Terre is sponzig en zo hard dat de ruitjes van de verpakking in de tofu staan (‘onaantrekkelijk’, vindt Bakker) en De Jong kwalificeert deze als de minst lekkere, ‘echte supermarkttofu’. Zowel het Duitse Taifun als Bioplus uit Beesd is nogal rubberachtig. Het lekkerste is wanneer de tofublokjes na het frituren een knapperige buitenkant hebben en zacht van binnen zijn.

Geen onverdeeld genoegen dus, rauwe tofu proeven, en het panel besluit een top-3 te maken van de lekkerste. En daar komt wel een duidelijke winnaar uit: de verse tofu van Choi Kee, een bedrijf dat sinds tien jaar in Barendrecht tofu maakt (en onlangs is verhuisd naar Rotterdam) en levert aan de toko’s in Nederland. Mooi wit, lekker zacht, goede smaak, crèmige textuur en fijne zuurgraad.

Mooi wit, lekker zacht, goede smaak, crèmige textuur en fijne zuurgraad: de Choi Kee verse tofu.

Bakker is consistent in zijn voorkeur voor verse tofu, want naast Choi Kee heeft hij ook de beide verse varianten van de Aziatische supermarkt Amazing Oriental in zijn top-3: de grove tofu die wat steviger is en geschikt om te frituren, en de fijnere tofu die beter is voor soep en stoofgerechten. De Jong is behalve van Choi Kee gecharmeerd van het Koreaanse merk Bibigo Firm (‘licht kazig, je proeft de sojabonen, friszuur’). Dynasty, dat door de anderen samen met Tau Kwa Unicurd en Taifun tot de smerigste wordt uitgeroepen, en volgens Bakker naar bloemenvaaswater smaakt, komt bij haar toch in de top-3. ‘Ik vind het wel aangenaam en smaakvol’, zegt ze.

Bij de twee proevers met een Aziatische achtergrond, Soesja Hu en ondergetekende, doet Veggie Chef van Jumbo (in samenwerking met Vivera) het goed: lekker zuurtje, goede sojasmaak, aardige textuur. Hu: ‘Dit is wat ik verwacht van tofu.’ Ook Fortune valt in de smaak: fris en ondanks de gladde textuur (bijna silken) toch ook een prettige stevigheid.

In de categorie zijdetofu doen vijf dezelfde merken mee (Bibigo, Dynasty, Fortune, Taifun en Unicurd – met drie typen), maar zijn de kaarten weer anders geschud. Bibigo is duidelijk te hard voor een silken tofu en ook Yakko Tofu (van het Singaporese merk Unicurd) en de tube Unicurd-silken tofu zijn aan de harde kant. Bakker en De Jong vallen als een blok voor de Taifun-zijdetofu: lekkere plantensmaak, inspirerend, lekker kazig en héél zacht. Bij de andere twee proevers geniet de tube Unicurd-silken tofu de voorkeur: lichte tofusmaak en wel echt lekker. Ook Dynasty sprong eruit met een fijne gladde textuur en een aangenaam zuurtje. Bakker nam het nog op voor Yakko-tofu: iets te hard, maar lekker.

Taifun-zijdetofu: lekkere plantensmaak, inspirerend, lekker kazig en héél zacht.

Met het proefwerk achter de kiezen werden de favoriete silken tofu’s naar binnen gewerkt op een manier die echt lekker is: met bijzondere sojasauzen, gerookte azijn en pure zwarte sesampasta.

Stevige tofu

1. 
Choi Kee verse tofu, 250 g, € 1,99 (100 g: € 0,80, toko)

2. 
Veggie chef (Jumbo), 500 g, € 1,47 (100 g: € 0,29)

Fortune pressed tofu, 300 g, € 1,49 (100 g: € 0,50, toko)

3. 
AH biologische tofu, 375 g, € 1,49 (100 g: € 0,40)

Bibigo firm, 300 g, € 1,69 (100 g: € 0,56, toko)

Tofu Oriental huismerk (grof) € 1,72 (100 g: €0,17, toko)

Tofu Oriental huismerk (fijn), 700 g € 1,38 (100 g: € 0,18, toko)

Niet op ranglijst:

Bioplus, 450 g, € 1,75 (100 g: € 0,39, supermarkt)

Dynasty Tofu firm, 500 g, € 1,29 (100 g: € 0,26, toko)

Pro La Terre, 250 g € 2,19 (100 g: € 0,88, ecosupermarkt)

Singh Tahoe, 450 g, € 1,09 (100 g: € 0,24, toko)

Taifun tofu natur, 400 g, € 1,75 (100 g: € 0,44, ecosupermarkt)

Tau Kwa Unicurd, 220 g, € 1,49 (100 g: € 0,68, toko)

Unicurd pressed tofu, 300 g, € 1,39 Singapore (100 g: € 0,46, toko)

Zijdetofu

1. 
Taifun zijden tofu, 400 g € 3,09 (100 g: € 0,77, ekosupermarkt)

2. 
Unicurd silken tofu tube, 250 g, € 1,29 (100 g: € 0,52, toko)

Dynasty soft, 500 g, € 1,29 (100 g: € 0,26, toko)

3. 
Yakko tofu, 300 g, € 1,49 (100 g: € 0,50, toko)

Niet op ranglijst:

Bibigo soft, 300 g, € 1,69 (100 g: € 0,56, toko)

Fortune extra smooth silken, 300 g, € 0,99 (100 g: € 0,33, toko)

Unicurd silken tofu, 300 g, € 1,05 (100 g: € 0,35, toko)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden