Raad voor cultuurPodiumkunsten

De toekenning voor podiumkunsten sluit naadloos aan bij de wensen van de minister

Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de podiumkunsten?

Herien Wensink
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Geen aardverschuiving in het theaterlandschap, wel een poging tot bodemherstel. Bij de cultuurbezuinigingen in 2012 verdwenen twintig productiehuizen uit de BIS. Minister van Engelshoven repareert een deel van die schade door nu ruimte te maken voor 15 ‘ontwikkelinstellingen’: instellingen die voornamelijk aan ‘talent- of genreontwikkeling’ doen. 69 instellingen deden een aanvraag – dat geeft wel aan hoe groot de behoefte is.

Goed nieuws voor Toneelschuur Producties, dat nu kan terugkeren in de BIS. Voor ‘urban arts’-instellingen als Dox, Emoves en HipHopHuis. En voor het grootstedelijke en diverse Likeminds, dat bij het vorige kunstenplan nog werd afgewezen. Muziektheatergezelschap Orkater, dat zichzelf de laatste jaren tot een belangrijke talentontwikkelingsplek heeft omgevormd, ziet die inspanningen beloond. Nieuw is ook de honorering voor een productiehuis voor musical, MusicalMakers.

Tegenover dit goede nieuws staan twee verliezers: het productiehuis van Theater Rotterdam en Frascati. Vooral het besluit om Frascati geen rijkssubsidie te verlenen komt als een verrassing. Dit productiehuis stond aan de wieg van belangrijke jonge theatermakers als Davy Pieters, Naomi Velissariou, Jan Hulst & Kasper Tarenskeen en Charli Chung. Maar de Raad vindt Frascati te weinig cultureel divers. Daarin weerklinkt duidelijk de nadruk van de minister op het bereiken van nieuwe publieksgroepen, op diversiteit en inclusie.

Vanuit dat streven was er ook meer geld te verdelen in het jeugdtheater: aan vijftien in plaats van negen gezelschappen. Voor één jeugdgezelschap ziet de raad geen plek meer in de BIS: Theatergroep Kwatta in Nijmegen, dat werd geplaagd door financiële en organisatorische problemen.

Onder de negen grote rijksgesubsidieerde theatergezelschappen doen zich geen opvallende wijzigingen voor. Theater Rotterdam, dat sinds de fusie in 2017 lijdt aan artistieke stuurloosheid, verliest wel zijn productiehuis (en dus vijf ton) en moet zijn aanvraag uitbreiden met een passage over hoe het de talentontwikkeling binnen het gezelschap zal waarborgen.

Een ingrijpende verschuiving vindt wel plaats in de dans, waar het Rotterdamse Scapino Ballet plaats moet maken voor Club Guy & Roni in Groningen. De raad is kritisch over de mate waarin Scapino de dans vernieuwt en noemt Club Guy & Roni ‘een frisse stem in het danslandschap’.

Club Guy & Roni wordt (mede) geleid door Guy Weizman, die ook artistiek directeur is van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Met een gezamenlijke rijkssubsidie van 4,5 miljoen euro worden deze Groningse podiuminstellingen royaal bedeeld, een voorstel dat naadloos aansluit bij de speerpunten van de minister: landelijke spreiding, pluriformiteit, oog voor jonge generaties en het bereiken van nieuw publiek.

Lees verder

Cinekid belandt op strafbankje en De Balie verslaat Pakhuis de Zwijger in blessuretijd
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek, de podiumkunsten, in de beeldende kunst en in de filmwereld?

Rijkssubsidie vaak toegekend aan muziekgezelschappen met crossoverprofiel
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek?

Opgebouwde reputaties in de beeldende kunst spelen geen rol bij oordeel Raad voor Cultuur
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de wereld van de de beeldende kunst en ontwerp?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden