Tv-recensieGidi Heesakkers

De tocht van Maarten van der Weijden zette de NOS en haar presentatoren in vuur en vlam

Gidi Heesakkers
null Beeld

Het was het eerste waar Sylvia maandagochtend aan dacht toen ze wakker werd: hoe zou het met Maarten gaan? Caroline had precies hetzelfde. ‘Goddank, hij zwemt nog.’ Het was half negen en bij Ans stonden de tranen in de ogen. ‘Wat heeft hij het zwaar.’ Mieke vond het ‘wereldtv’, de 360 graden livestream die de NOS sinds zaterdagmiddag in de lucht hield op YouTube. Zo was de ‘zwemtocht der zwemtochten’ van Maarten van der Weijden 24 uur per dag te volgen.

Een reactie typen kon rechts in beeld. ‘Kijk hem eens gaan.’ Geregeld viel de wankele verbinding weg. Dan was er een paar minuten niks te zien, al hoorde je soms nog wel armen in het water ploffen. ‘Prachtig, dat ritmische geluid van zijn slag’, schreef iemand. Sommige meelevers baalden van de matige beeldkwaliteit. Een Kees vond het wel wat hebben. ‘Ik ben heel blij met wat ik zie. Het maakt het juist extra romantisch.’

De NOS en KRO-NCRV besloten nogal groot uit te pakken met het plan van olympisch zwemkampioen Van der Weijden, die in drie dagen en twee zo goed als slapeloze nachten een Elfstedentocht van 198 kilometer wilde afleggen om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Zaterdag was er een uitzwaaiuitzending in Sloten, met Dionne Stax en Joris Linssen. Maandag zouden die twee aan de finish in Leeuwarden staan, met onder meer premier Mark Rutte, Erben Wennemars, Ilse DeLange en Frans Bauer. De dagelijkse talkshow M (KRO-NCRV) werd voor deze gelegenheid zelfs geschrapt.

‘Maarten houdt even een powernap van 15-25 minuten’, meldde de NOS ’s middags. ‘Trusten’, tikte Ineke op YouTube. ‘Maarten leert ons De Mens een nieuwe betekenis in Mens zijn’, filosofeerde Marty. En Lucia: ‘Snel ff met de brulbezem door de kamer kopjes en borden afwassen voor Maarten weer wakker is.’

Maar na 55 uur en 163 kilometer, vlak voor Dokkum, mocht hij niet verder van zijn arts en kregen we eerder dan verwacht de rimpeligste voeten ooit op televisie vertoond te verstouwen. Op NPO1 werd live geschakeld naar Stax, die in Dokkum ‘ongeloof’ meende te zien in de ogen van de terraszitters om haar heen. Verslaggever Martijn Bink stond aan de oever waar Van der Weijden was gestrand en een mevrouw in een wegwerpregenponcho hem tot ‘sportman van de eeuw’ uitriep.

Het NOS Acht Uur Journaal opende met het finishfeest in het centrum van Leeuwarden dat gewoon doorging. ‘De emoties gieren hier over het plein’, zei Joris Linssen, die het over ‘de hel van 163’ had. Mark Rutte omschreef Van der Weijdens prestatie als ‘episch’ en ‘ongekend’. Dionne Stax: ‘We hebben er eigenlijk een held bij in Nederland.’ Nee, held vond Rutte een ‘te klein woord’. Dan toch eerder een reus.

Gesloopt beklom de zwemmer het reuzepodium. Er bleek maar liefst 2,5 miljoen euro te zijn gedoneerd. Niet minder dan geweldig nieuws, natuurlijk. Maar als tv-spektakel was dit alles misschien toch wat veel van het goede geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden