De titel Vriendendienst ging naar Nicola Barker, die het meest heeft genoten van dj Goldie's memoires

Het satirische blad Private Eye laat zien hoe goed ons ons kent en waardeert.

Nicola BarkerBeeld Hollandse Hoogte / Camera Press Ltd

Hij had de roman nog maar net in handen, maar John Banville wist het zeker: Teethmarks on my tongue van Eileen Battersby was voor hem hét boek van het jaar 2017. In The Irish Times noemde de bekende schrijver het een 'prachtig debuut van een prachtige criticus'. Toeval of niet, een maand eerder had Battersby een lovende recensie geschreven over Banville's Mrs Osmond, het boek een ode aan Henry James genoemd.

Zou de wederzijdse lof te maken hebben met het feit dat Battersby de voornaamste recensent is van de genoemde krant waar Banville chef van de redactie boeken was?

De twee wonnen de hoofdprijs in de categorie Beste Klassieke Vriendendienst in de boekenrubriek van Private Eye. Jaarlijks looft het satirische blad fictieve prijzen uit voor alle vriendjespolitiek binnen de Britse en Ierse literaire wereld, iets dat in de verte doet denken aan Geerten Meijsings roman De grachtengordel. De Boeken van het Jaar-rubrieken in de kranten en weekbladen vormen een rijke bron aan informatie. Voor schrijvers, columnisten en critici is het immers een ideale gelegenheid voor vervroegde kerstcadeaus aan vrienden, collega's of zelfs familieleden.

In de categorie Topvrienden won Hollie McNish van The Guardian , die het recentste boek van Sabrina Mahfrouz had gekozen, de schrijfster met wie ze een toneelstuk heeft gemaakt. De titel Vriendendienst by Proxy ging naar Nicola Barker, die het meest heeft genoten van dj Goldie's memoires, spookgeschreven door haar partner Ben Thompson. De prijs Hou Het In De Familie was voor Rohan Silva die in The Guardian de memoires A place for all people van zijn vriend Richard Rogers bestempelde tot boek van het jaar. De zoon van de architect huurt een ruimte in Silva's kantoor.

Labour-politicus Rachel Reeves won De Beste Kus Voor Een Collega door de memoires van haar vriendin en mentrix Harriet Harman te promoten. De gelukkigste criticus was Alison Pearson, die in The Sunday Telegraph liefst 38 boeken mocht aanraden. Diverse collega's, makkers en bevriende uitgevers kregen een veer in de kont. Ze vergat ook haar eigen boek How Hard Can It Be niet. 'Het schijnt geestig te zijn', schreef ze. Dat het hier om ironie gaat, valt natuurlijk niet uit te sluiten - het leverde haar in elk geval Private Eye's onderscheiding Beste Selfie op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden