BladDetective & Thriller Gids

De thrillergids is er weer, met daarin: de moord op de norse hoofdredacteur van Vrij Nederland

De Detective & Thriller Gids van Vrij Nederland.

Wat is lezenswaardig deze week? Detective & Thriller Gids verschijnt voor de veertigste maal

Voortreffelijke eerste zin van een verhaal van Frederik Baas in de jaarlijkse Vrij Nederland Detective & Thriller Gids: ‘In zijn werkkamer in het pand aan de Raamgracht is vanochtend het levenloze lichaam aangetroffen van de hoofdredacteur van Vrij Nederland.’

Het verhaal begint op 30 mei 1972, dus dat moet Rinus Ferdinandusse zijn geweest, hoofdredacteur van Vrij Nederland van 1969 tot 1996. In Moord op de Raamgracht komt hij aan zijn einde door herhaaldelijke slagen met een wandelstok die naast het lichaam wordt gevonden.

Een afrekening met Ferdinandusse is het niet, eerder een eerbetoon. Hij is de man die veertig jaar geleden de Detective & Thriller Gids bedacht. De redactie van VN was jarenlang gevestigd aan de Raamgracht in Amsterdam.

Frederik Baas, een pseudoniem van Jan van Mersbergen, meldt in een naschrift dat Ferdinandusse nog leeft en dat hij hem in 2012 leerde kennen op een festival. ‘Hij liep met een stok.’ Gidscoördinator Kelli van der Waals noemt hem in het voorwoord. ‘De norse hoofdredacteur’, zo omschrijft ze Ferdinandusse.

Van Mersbergen is dit jaar ook de voorzitter van de jury die de VN-thriller van het jaar koos. Het werd Ster van het Noorden van D.B. John. Het verhaal speelt zich af in Noord-Korea. Een telefonisch interview met de Brit door Anne Moraal werd door Vrij Nederland alleen online geplaatst.

John zegt dat hij is geobsedeerd door dictators en tirannie. ‘Ik wil weten hoe macht wordt verkregen en wordt misbruikt. Misschien omdat ik vroeger werd gepest op school. Ik kijk nu naar Poetin en herken hem. Hij is de jongen die me in 1977 in de toiletten in elkaar sloeg. Ik weet wie hij is. Hetzelfde zie ik in Trump.’

Ster van het Noorden was een van de zeven boeken die door de recensenten van Vrij Nederland werden beoordeeld met vijf sterren, het maximale aantal. Nederlandse schrijvers kwamen niet zo ver. Zes van de zeven boeken werden geschreven door mannen. Uit het juryrapport: ‘We houden het op toeval, maar blijven waakzaam.’

Ook opvallend, volgens de jury: er werden in de hoogst gewaardeerde boeken geen ‘sadistische, sluwe en verdorven seriemoordenaars’ aangetroffen. De seriemoordenaar heeft zijn beste tijd gehad. Terug van weggeweest zijn de spionnen. In deze politiek roerige tijden hebben wij, de lezers, spionnen nodig, is de verklaring.

In het recensie-ABC worden 314 thrillers en detectives gerecenseerd, de kerntaak van de gids-redactie. Het is ook de reden dat de gids van de norse Ferdinandusse al veertig jaar moeiteloos mee gaat.

Ter gelegenheid van het jubileum zette Vrij Nederland alle veertig covers van de Detective & Thriller Gids online. Ze zijn hier te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden