De Terugkeer-Turk is als geheel nog fragmentarisch

De eersteling van de nieuw opgerichte Lizzy Timmers Groep stemt vrolijk. Goed nieuws: alle personages worden gespeeld door Yonina Spijker.

Karin Veraart
Een scène uit de Terugkeer-Turk. Beeld Bowie Verschuuren
Een scène uit de Terugkeer-Turk.Beeld Bowie Verschuuren

Ze stelt zich voor als Maaike. Aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze onderzoek gedaan naar een fenomeen dat al een tijdje opgeld doet: Nederlanders met Turkse wortels, ingeburgerd, prima opleiding, keren terug naar het land van hun (groot)ouders. Wat ligt aan die 'remigratie' ten grondslag? Ze zal het eens even uit de doeken doen.

Maaike, type serieuze onderzoeker, bijt het spits af van wat een voorstelling zal blijken over niet alleen maar Turken die terugkeren. De Terugkeer-Turk gaat ook een beetje over Maaike zelf. Kort voordat ze haar praatje begint, horen we haar een nerveus verhaal houden tegen het antwoordapparaat van haar (Turkse?) vriend.

Daarna is er een scène over een Marokkaanse puber, een skypegesprek met een jongen die weliswaar naar Turkije ging maar ook weer naar Nederland terugkeerde, en duikt er een filmmaker op die het in haar werk nou eens niet wil hebben over de Turkse kwestie. En passant komen er zo sociaal-politieke thema's aan bod.

Alle personages worden gespeeld door Yonina Spijker. Dat is goed nieuws, want die was de laatste tijd weinig zichtbaar terwijl ze een fijne actrice is. Sinds kort is ze kernlid van de nieuw opgerichte Lizzy Timmers Groep. Samen deden ze de research voor de voorstelling, die in aanpak doet denken aan die van makers als Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra (die Timmers ook ooit regisseerde).

De Terugkeer-Turk

Theater
De Terugkeer-Turk door de Lizzy Timmers Groep.
Regie: Lizzy Timmers.
15/1, Meervaart, Amsterdam. Tournee.

De Terugkeer-Turk bevat leuke passages, omlijst door mooie muziek, maar als geheel is het nog fragmentarisch, wat de urgentie ondermijnt. Tegelijkertijd, als eersteling van dit nieuwe clubje, stemt het ook zeker vrolijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden